Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Netanjahu chválil údery izraelské armády na Hizbaláh

místo izraelského úderu na předměstí Bejrútu
profimedia.cz
 ČTK

Izrael v několika předchozích dnech zasadil Hizballáhu sérii ran, které si toto libanonské hnutí nedovedlo ani představit, řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zopakoval, že udělá vše pro to, aby se lidé, vystěhovaní ze severu Izraele kvůli přeshraničnímu konfliktu s Hizballáhem, mohli bezpečně vrátit domů. Informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel (ToI).

Reklama

Izraelská armáda v pátek zabila na předměstí Bejrútu nejméně 16 členů Hizballáhu včetně dvou jeho vysoce postavených velitelů. Letecký úder si ale vyžádal nejméně 45 obětí včetně sedmi žen a tří dětí mladších 11 let. K tomuto útoku se izraelská armáda přihlásila na rozdíl od úterních a středečních explozí tisíců pagerů a vysílaček v Bejrútu a na dalších místech Libanonu, které zabily čtyři desítky lidí včetně dvou dětí a několik tisíc dalších osob zranily. Většina mrtvých i zraněných byli zřejmě členové Hizballáhu, který stejně jako libanonská vláda akci přičetl Izraeli.

"V několika předchozích dnech jsme Hizballáhu zasadili sérii úderů, které si nedovedl představit..Pokud Hizballáh tento vzkaz nepochopil, slibuji vám, že ho pochopí. Vrátíme naše občany ze severu bezpečně do jejich domovů," řekl Netanjahu. "Žádná země nemůže tolerovat střílení na své občany, na svá města a my - Stát Izrael - to také nemůžeme tolerovat," dodal.

Návrat obyvatel

O bezpečném návratu obyvatel na sever hovořil Netanjahu i ve středu po druhé sérii explozí komunikačních zařízení v Libanonu, k nimž se ale nevyjádřil. Týž den izraelský ministr obrany Joav Galant řekl, že Izrael se ocitá na začátku nové fáze války a že se po měsících bojů s palestinským teroristickým hnutím Hamás zaměří na boje s Hizballáhem na severu Izraele. Tam se libanonské hnutí a izraelská armáda ostřelují denně od loňského října, kdy vypukla válka v Gaze.

Už 9. září Galant prohlásil, že se blíží splnění mise v Pásmu Gazy a že armáda se nyní zaměří více na na severní frontu, tedy u hranice s Libanonem. Z této oblasti je stále vysídleno asi 60 tisíc Izraelců, kteří se evakuovali kvůli přeshraničnímu ostřelování. Také na libanonské straně se muselo kvůli tomu odstěhovat od hranic asi 90 tisíc lidí.

Reklama

Výbušné pagery. Akce Izraelců zranila tisíce členů Hizballáhu

Tisíce pagerů, osobních komunikačních zařízení, v Libanonu explodovaly v úterý, přičemž zabily nejméně devět lidí a na 2750 zranily. Pagery podle Reuters využívali příslušníci libanonského militantního hnutí Hizballáh, včetně jeho bojovníků i zdravotníků.

Přečíst článek

Část obyvatel severu Izraele dlouho kritizuje Netanjahuovu vládu, že nedělá dost pro jejich návrat domů. Například 25. srpna zástupci tří regionálních samospráv ze severu vzkázali vládě, že přerušují komunikaci s vládními úřady, dokud vláda situaci obyvatel na severu nevyřeší. Zástupci samospráv tehdy reagovali na větší úder armády na Libanon, po němž Hizballáh vyslal na Izrael asi 300 raket, a vyčetli vládě, že k větší akci sáhla, až když byl podle ní ohrožen Tel Aviv a další místa ve střední části země.

Hizballáh bojuje s Izraelem už několik desítek let a vedl s ním dvě války, naposledy v roce 2006. V posledních letech se sporadicky ostřelovaly přes hranici, ale od loňského října, kdy začala válka v Gaze, provádí obě strany letecké útoky přes hranici každý den. Válku v Gaze začal spojenec Hizballáhu Hamás teroristickým útokem na Izrael, při němž zabil na 1200 lidí většinou civilistů a 251 dalších osob unesl. Stovku z nich stále zadržuje, tři desítky z nich podle izraelské armády už nežijí.

Odvetná ofenziva Izraele v Pásmu Gazy si od října vyžádala údajně nejméně 41 431 životů z řad Palestinců, většinou civilistů, a přes 95 818 Palestinců bylo kvůli ní zraněno, uvedly dnes palestinské úřady ovládané Hamásem. Válka způsobila i obrovskou humanitární krizi, statisíce lidí přebývají v takzvané humanitární zóně ve stanech či zničených budovách, nemají dost jídla ani pitné vody a i tam dopadají izraelské bomby.

nob kpc

Reklama

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Nová válka na obzoru. Střet mezi Izraelem a Hizballáhem se blíží, tvrdí američtí zpravodajci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme