Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obrana nakoupí munici pro americké vrtulníky za 3,8 miliardy korun

Obrana nakoupí munici pro americké vrtulníky za 3,8 miliardy korun
Profimedia
 ČTK

Ministerstvo obrany nakoupí munici pro americké vrtulníky systému H-1 za 3,74 miliardy korun, mezi lety 2025 až 2031 ji dodá česká firma STV Group. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o tom ve středu informovala vládu. Česko v roce 2019 nakoupilo celkem 12 vrtulníků americké firmy Bell za 14,6 miliardy korun. Jde o osm vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři stroje AH-1Z Viper, poslední dva dorazily do ČR v červnu.

Reklama

Zakázka se podle ministerstva týká dodávek komponentů neřízených raket a nábojů pro 20mm kanón. Dodavatelem munice bude STV Group, která je na území Česka výhradním zástupcem výrobce munice, společnosti General Dynamics – Ordnance and Tactical Systems.

„Adekvátní množství munice pro nové americké vrtulníky je klíčové, neboť bez dostatečných zásob by nebyla zabezpečena 'nasaditelnost' jednotek, které používají nové stroje. Ať už v rámci obrany České republiky či z hlediska našich aliančních závazků,“ uvedlo ministerstvo.

Ministryně také vládu informovala o záměru nakoupit nákladní automobily Tatra T-815. Ministerstvo minulý týden oznámilo, že plánuje na jejich nákup uzavřít rámcovou dohodu se společností Tatra Defence Systems. Podepsána by měla být podle úřadu v nejbližší době.

Tatra T-815

Strnad dodá armádě tatrovky v hodnotě až 13 miliard

Ministerstvo obrany plánuje uzavřít rámcovou dohodu na nákup těžkých nákladních automobilů Tatra T-815 se společností Tatra Defence Systems miliardáře Michala Strnada.

Přečíst článek

Reklama

Smlouva by umožnila do konce září 2031 nakoupit až 872 terénních automobilů tří typů v celkové ceně do 13,35 miliardy korun. Vozy by ministerstvo pořizovalo podle aktuálních potřeb armády a svých aktuálních finančních možností, prvních několik desítek automobilů by armáda mohla dostat v příštím roce. Rámcová dohoda umožňuje, aby se k ní přidali i alianční partneři, podle resortu o připojení vážně uvažuje například Slovensko.

Kabinet ve středu zároveň schválil nařízení vlády o dokumentech v oblasti obrany s omezeným přístupem. Úprava je podle ministerstva reakcí na zvyšující se množství informací z oblasti obrany, které Česku předávají jiné státy a kterým je v zemích původu poskytována právní ochrana před neoprávněným přístupem. Nařízení podle úřadu upravuje zacházení s dokumenty a informacemi v souvislosti s akvizicemi ze Spojených států a Švédska.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a český premiér Petr Fiala

Češi budou vyrábět munici přímo na Ukrajině. Pomůže s tím firma Sellier & Bellot

Na Ukrajině vznikne nový závod na výrobu munice ve spolupráci s českou společností Sellier & Bellot. Na konferenci v Praze po druhých mezivládních konzultacích to oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Smlouvu o dodávce zboží a služeb podepsala firma s ukrajinským státním podnikem Ukroboronservice.

Přečíst článek

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Černochová: V Česku i letos vycvičíme několik tisíc ukrajinských vojáků

Česká republika by i letos mohla vycvičit 4000 ukrajinských vojáků na českém území, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). S ohledem na geografickou blízkost vojenského prostoru v Libavé na Olomoucku a Ukrajiny naopak Česko neplánuje vysílat své instruktory přímo na Ukrajinu, což podle médií zvažují některé země v rámci iniciativy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Přečíst článek

Reklama

Související

Česká vláda v čele s premiérem Fialou kráčí po českých cestách vpřed

Česká vláda v čele s premiérem Fialou kráčí po českých cestách vpřed

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme