Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Izraelské útoky v Libanonu mají už 558 obětí

Izraelské útoky na Libanon zabily již 558 lidí
ČTK
 ČTK

Izraelské vzdušné údery v Libanonu si v posledních dvou dnech vyžádaly životy 558 lidí, včetně 50 dětí a 94 žen, uvedl podle agentury Reuters libanonský ministr zdravotnictví Firás Abjád. Zraněno je podle něj 1835 osob.

Reklama

V kolika případech se jednalo o příslušníky Hizballáhu a v kolika o civilisty, libanonské ministerstvo zdravotnictví neupřesnilo. Izrael v pondělí podnikl proti skladům a odpalištím raket libanonského militantního hnutí Hizballáh nejrozsáhlejší údery od války z roku 2006. V náletech pokračoval také v noci na dnešek a dnes odpoledne. Hizballáh palbu opětovat.

V pondělí večer libanonské úřady informovaly o 492 mrtvých a 1645 zraněných. Izraelská armáda tehdy uvedla, že zasáhla v Libanonu 1600 cílů spojených s Hizballáhem, včetně velkého množství raket. Izraelská média zároveň s odkazem na zdroje z izraelského ministerstva obrany uváděla, že podle izraelských odhadů bylo při náletech zničeno asi 50 procent raketových schopností Hizballáhu. Izraelský vojenský zdroj ale dnes listu The Times of Israel řekl, že to zřejmě bude méně.

Borrell: Současná situace mezi Izraelem a Hizballáhem je téměř plnohodnotná válka

Borrell: Současná situace mezi Izraelem a Hizballáhem je téměř plnohodnotná válka

Současná eskalace napětí mezi Izraelem a libanonským šíitským hnutím Hizballáh se téměř dostala na úroveň plnohodnotné války. V New Yorku to na okraj zasedání Valného shromáždění OSN řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Přečíst článek

Reklama

Sídlo společnosti BAC Consulting v Budapešti

Kdo dodal Hizballáhu pagery s výbušninami? Stopy vedou do Maďarska

Když světová média začala tento týden pátrat po původu pagerů, které explodovaly v rukách členů libanonského militantního hnutí Hizballáh, dospěly ke společnosti jménem BAC Consulting se sídlem v Budapešti. Podle nových zjištění listu The New York Times (NYT) byla tato firma od začátku nastrčená Izraelem s cílem dodat Hizballáhu zařízení s výbušninou. Pagery do Libanonu začaly proudit před dvěma lety.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme