Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: V Argentině se to řeže. Proti opatřením prezidenta Mileiho protestují tisíce lidí

Násilné protesty provázely debatu v argentinském senátu o úsporných opatřeních, která prosazuje pravicový prezident Javier Milei
ČTK
 ČTK

Násilné protesty provázely debatu v argentinském senátu o úsporných opatřeních, která prosazuje pravicový prezident Javier Milei. Senátoři zákon po jedenáctihodinové diskuzi přijali jako celek a pak začali hlasovat o jednotlivých částech reforem.

Reklama

Britská BBC píše, že demonstranti v centru Buenos Aires házeli na policisty kameny a zápalné lahve. Policie proti nim použila slzný plyn a vodní děla. Zranění dle serveru utrpěl větší počet lidí podle argentinských médií se střed hlavního města podobal bojišti. Několik aut hořelo, strážci zákona zadrželi asi 20 lidí.

FOTOGALERIE: Podívejte se do Buenos Aires

Agentura AP píše, že senátoři schvalují zvlášť jednotlivé části nových předpisů. Pokud je schválí v pozměněné formě, bude o nich rozhodovat dolní komora parlamentu. Teprve pak by Milei mohl dokončit legislativní proces. Zákon, který měl původně 600 článků, přenáší rozsáhlé legislativní pravomoci na prezidenta v energetice, důchodovém systému, bezpečnosti a dalších oblastech.

Reklama

Podle Mileiových odpůrců, mezi kterými jsou levicové strany, odbory a sociální organizace, jeho reformy poškodí miliony Argentinců.

V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí

OBRAZEM: Posílení vlivu Ruska v Gruzii? Tamní parlament schválil kontroverzní návrh zákona

Gruzínský parlament ve třetím a závěrečném čtení schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen, informují zahraniční agentury. V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí.

Přečíst článek

Chystá se privatizace různých státních podniků, daňové úlevy pro velké investory nebo změny v pravidlech týkajících se trhu práce a daní. Agentura DPA píše, že vláda musela svoje plány už výrazně omezit, aby v dolní komoře parlamentu dosáhla na většinu.

Jak ven z krize?

Argentina zažívá hlubokou ekonomickou krizi. Inflace, jejíž míra dosahuje skoro 290 procent, patří mezi nejvyšší na světě. Druhá největší ekonomika Latinské Ameriky trpí kvůli přebujelému státnímu aparátu, nízké produktivitě průmyslu a rozsáhlé stínové ekonomice.

Milei se prostřednictvím radikálního úsporného programu snaží kdysi bohatou zemi přivést zpátky na cestu růstu. Jeho vláda zrušila tisíce pracovních míst, omezila různé subvence a sociální programy. Skoro 56 procent lidí v Argentině žije pod hranicí chudoby, asi 18 procent žije v extrémní chudobě.

Reklama

Související

Argentinský prezident Javier Milei

Milei pokračuje v „šokové terapii“. Jeho vláda dočasně převzala argentinská veřejnoprávní média

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme