Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odplata za Charkov. Ukrajinci zasáhli americkými raketami cíle v Rusku

Ukrajinci poprvé použili zbraně z USA proti cílům v Rusku
ČTK
 ČTK

Ukrajina poprvé zasáhla místo v ruské Belgorodské oblasti, ze kterého Rusové zřejmě raketovými systémy ostřelovali oblast Charkova. Při útoku byly podle vojenských expertů pravděpodobně použity americké rakety GMLRS odpálené z raketometu HIMARS, uvedl ruský nezávislý server Agenstvo.

Reklama

„Zasažení S-400 se může stát prvním potvrzeným případem úspěšného použití západních zbraní proti cílům na mezinárodně uznávaném území Ruska,“ napsalo Agenstvo. Ani Ukrajina, ani Rusko až dosud tento zásah nepotvrdily, upozornil ukrajinský server Fokus.

FOTOGALERIE: Děti v Charkově mají vyučování v tamním metru

Také ten večer informoval o zasažení ruského systému protivzdušné obrany S-300 či S-400, které ovšem ruské síly v nynější válce často používají také k ostřelování pozemních cílů. Upozornil, že gubernátor Belgorodské oblasti na sociálních sítích varoval veřejnost před raketovým útokem.

Reklama

Agenstvo i Fokus se odvolaly na záběry z místa zásahu, které zveřejnil zpravodajský kanál Dosje špiona.

FOTOGALERIE: Zásahy ruských raket v Charkově

Zasaženo bylo stanoviště ruské protivzdušné obrany u vsi Kiselevo ležící 13 kilometrů od Belgorodu, tvrdí ukrajinský kanál DniproOSINT. Útok se zřejmě stal už v neděli. Na místě byla zničena přinejmenším dvě vozidla s vypouštěcími zařízeni a několik dalších dopravních prostředků, tvrdí analytik Jan Matvejev. O zasažení systému S-400 informoval také jeden z ruských válečných blogerů, který kritizoval nahromadění všech vozidel na jednom místě, takže k jejich zničení postačí jediná raketa.

Ruské falešné zprávy a videa se snaží podkopat pařížskou olympiádu

Už to začíná. Rusové zaplavují sociální sítě deepfake videi o pařížské olympiádě

Ruští sportovci mají zakázáno soutěžit na letních olympijských hrách pod vlajkou své země. A Rusko se rozhodlo obrátit svůj hněv proti olympiádě a jejímu letošnímu hostiteli, Paříži, napsal list The New York Times.

Přečíst článek

Minulý pátek mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského potvrdil, že Spojené státy zmírnily svůj odmítavý postoj vůči tomu, aby ukrajinská armáda používala americké zbraně k útokům proti cílům na ruském území. Nově je bude moci nasazovat při operacích v okolí Charkova, kde Rusko nedávno zahájilo novou ofenzivu. Britský list The Guardian k tomu napsal, že Ukrajinci tak budou moci využívat raketomety HIMARS k útokům na ruské vojáky a velitelská a kontrolní střediska. „To výrazně posílí naši schopnost reagovat na snahy Ruska o soustřeďování vojáků podél hranice (s Ukrajinou),“ řekl mluvčí Zelenského Serhij Nykyforov.

V posledních dnech se přístup ukrajinských spojenců k použití jimi dodávaných zbraní proti cílům uvnitř Ruska mění. V úterý francouzský prezident Emmanuel Macron při státní návštěvě Německa prohlásil, že Ukrajina by měla mít možnost dodanými západními zbraněmi napadat i cíle v Rusku, ze kterých ruská armáda Ukrajinu ostřeluje a ze kterých útočí. Obdobné povolení zaznělo také z Berlína, podle kterého má Ukrajina v souladu s mezinárodními právními závazky právo se bránit proti útokům vedeným z ruského území.

Michal Strnad, majitel CSG

Zbrojař Strnad: U části munice pro Ukrajinu chybí celé díly. Dodávky se kvůli tomu zdrží

Polovina nakoupených dělostřeleckých nábojů nemůže být dodána na Ukrajinu tak rychle, jak bylo plánováno. U některých nábojů je totiž potřeba doplnit chybějící komponenty. Listu Financial Times (FT) to řekl majitel české společnosti Czechoslovak Group (CSG) Michal Strnad, jehož firma pořizuje jménem české vlády v rámci české iniciativy na pomoc Ukrajině dělostřelecké granáty v Africe nebo Asii. Podle Strnada vzrostly také ceny munice.

Přečíst článek

Záporožská jaderná elektrárna

Energetické lekce z války: Ukrajinci našlapují mezi ozvěnami Černobylu a vyhlídkami obnovy

Celý svět prakticky v přímém přenosu každý den sleduje oběti ruského bombardování na Ukrajině, kterým bylo možné aspoň částečně zabránit včasnými dodávkami zbraní ze Západu. Posílení systémů protivzdušné obrany bezpochyby pomůže v přímém boji proti Putinově agresi, ta ale v posledních měsících napáchala obrovské škody v ukrajinském týlu. Tamní energetika se bude vzpamatovávat hůře než loni a podle některých pozorovatelů to může být klíčový faktor celkového ruského úspěchu, zaznívá v analýze Jana Žižky, editora webu Export.cz.

Přečíst článek

Rusko by mohlo znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu

Rusko by mohlo znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu

Rusko by časem mohlo uvést opět do provozu Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou na jihovýchodě Ukrajiny obsadilo, ale sdílí názor mezinárodních pozorovatelů, že nyní by to mohlo být nebezpečné. Uvedl to šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Přečíst článek

Reklama

Související

Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Kreml: Putinovy návrhy mohou okamžitě ukončit válku, Západ se ale ani nepokusil „vniknout do podstaty“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme