Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Okamura nechce být ve stínu. SPD se v europarlamentu spojí s německou AfD

Šéf SPD Tomio Okamura
ČTK
 ČTK

Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) bude v Evropském parlamentu (EP) ve frakci Evropa suverénních národů spolu s Alternativou pro Německo (AfD), uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Uskupení by mělo o svém vzniku informovat ve středu. Za AfD v něm nebude její volební lídr Maximilian Krah, jehož výroky SPD před volbami do EP kritizovala, doplnil Okamura.

Reklama

Prakticky všechny strany, které byly dosud v krajně pravicové a euroskeptické skupině Identita a demokracie (ID), přešly do skupiny Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe). V ní budou také europoslanci ANO, ale také Přísahy a Motoristů. SPD, bývalý člen ID, součástí Patriotů nebude, protože mu vadí přítomnost stran, které hlasovaly pro Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal) a byly donedávna pro migraci, řekl dnes Okamura.

Skupina ID před evropskými volbami vyloučila ze svých řad AfD kvůli přílišné radikalitě některých jejích představitelů i kvůli skandálům týkajícím se volebního lídra strany Kraha. Německá strana podle Okamury sama vyřešila problém s Krahem, který nebude členem skupiny. Považuje za klíčové, že vůdčí stranou nové frakce bude strana z Německa, které hraje v EU vůdčí roli.

Proti Green Dealu

Za důležité Okamura také pokládá, aby zástupce české SPD a Trikolory v europarlamentu Ivan David byl již u vzniku frakce. „Program frakce bude zaměřený proti Green Dealu, migraci, ale i islamizaci Evropy. Chceme také, aby se pravomoci z Bruselu co nejvíce vracely na národní úroveň,“ uvedl. Snaha o návrat ke spolupráci suverénních národů je podle něj něčím, čím se nová skupina od Patriotů pro Evropu liší. Více informací by podle něj mělo vznikající uskupení zveřejnit ve středu.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Ivan Bartoš na stavebním zákonu zkazil, co mohl. Ale vysedí to

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš dva a půl roku seděl na novele stavebního zákona. Prvního července vstoupila v platnost, máme jeden týden zkušeností. Ta základní je, že Bartoš dělal vše na poslední chvíli. Chtělo by se říci, že zvrtal, na co sáhl. To by ale nebylo spravedlivé. Faktem je, že jeho úřad neuměl pořádně vypsat veřejné zakázky na vytvoření portálů, úředníci nebyli včas s novým systémem seznámeni, nebyli proškoleni, taktéž investoři neměli do poslední chvíle potřebné informace. Všeobecně se čekal kolaps celého povolovacího řízení.

Přečíst článek

Reklama

Británie je nově majákem stability v Evropě, Francie míří k chaosu

Britský historik: Francie míří k chaosu, novým majákem stability je Velká Británie

Překvapivý výsledek nedělních voleb ve Francii vyvolal ve světě úlevu, ale riskantní hra prezidenta Emmanuela Macrona oslabila jeho i Evropu, píše v komentáři pro deník The Guardian britský historik Timothy Garton Ash.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lídr koalice SPD a Trikolory Petr Mach

Mach: Rád bych viděl Evropu jako společenství spolupracujících suverénních národů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme