Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orbán mírní výroky svého spolupracovníka. Maďarsko se brání vždy, uvedl

Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Maďarsko se vždy brání proti agresorovi, činilo tak v minulosti a udělá to i v současnosti a budoucnu, prohlásil v pravidelném rozhlasovém vystoupení maďarský premiér Viktor Orbán podle agentury MTI.

Reklama

Jako chybu šéf vlády odmítl nejednoznačná vyjádření svého blízkého spolupracovníka a jmenovce Balázse Orbána ohledně obrany země před Ruskem. Premiérův poradce dal ve středu najevo, že po lekci z potlačeného povstání z roku 1956 by Maďarsko v případě ruské invaze patrně nekladlo odpor, jak už třetím rokem činí Ukrajina.

„Maďarsko se vždy brání. Jak se bránilo v minulosti, učinilo by tak i dnes a bude tak činit i v budoucnu, všemi možnými prostředky, přesně tak, jak to všem Maďarům nařizuje ústava,“ řekl Orbán veřejnoprávní stanici Kossuth Radio v odpovědi na otázku, zda výroky Balázse Orbána naznačovaly, že Maďarsko se bránit nebude.

„Tentokrát můj politický ředitel mluvil nejednoznačně, což v daném kontextu byla chyba, protože naše společnost je založena na revoluci z roku 1956. Z té vyrostla a kdyby nebylo hrdinů roku 1956, nebyla by ani naše politická komunita,“ řekl premiér. Zdůraznil, že nepochybuje o politických názorech žádného vysoce postaveného politika vládní strany a je si jistý, že Balázs Orbán by za svou vlast bojoval, kdyby dějiny vzaly takový obrat, že by to bylo třeba.

Současně prohlásil, že „posvátné události a hrdinové roku 1956“ by měly zůstat mimo nynější debatu mezi stoupenci a odpůrci války.

Reklama

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov se setkal s ministry Slovenska a Maďarska

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár se na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku setkal se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem a hovořil s ním mimo jiné o „slovenských zájmech v oblasti energetické bezpečnosti“. Blanár o tom informoval na facebooku. Ve středu s Lavrovem jednal též maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó, uvedla agentura MTI.

Přečíst článek

„Nechci, aby válka mezi Ukrajinou a Ruskem vrhala stín na vzpomínky na bojovníky za svobodu z roku 1956, kterým patří naše vděčnost, jeho čest bychom měli udržovat při životě,“ řekl premiér.

Balázs Orbán z vládnoucí strany Fidesz, který není s premiérem příbuzný, ve středu uvedl, že kdyby se Maďarsku stalo totéž co Ukrajině, přepadené v únoru 2022 Ruskem, nepustilo by se do boje proti agresorovi. Podle Balázse Orbána to souvisí s lekcí z roku 1956, kdy tehdejší sovětská armáda v Maďarsku krvavě potlačila povstání proti sovětské diktatuře a okupaci. Podle oficiálních statistik přišlo o život asi 2700 lidí, skoro 20 tisíc dalších utrpělo zranění. Na 176 tisíc lidí z Maďarska emigrovalo. Imre Nagy, jeden z nejvýraznějších symbolů revoluce, skončil na popravišti.

Podle Orbánova poradce se maďarské vedení poučilo, že s „cennými životy Maďarů je třeba zacházet velmi opatrně“, napsala agentura APA. „Pravděpodobně bychom neudělali to, co před dvěma a půl lety udělal (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj, protože je to neodpovědné,“ citoval Balázse Orbána server Politico. „Samozřejmě přivedl svoji zemi do obranné války, všichni tito lidé zemřeli, všechno toto území bylo ztraceno - je to jejich právo, je to jejich suverénní rozhodnutí... Ale pokud by se zeptali (Ukrajinci) nás, nedoporučovali bychom to,“ řekl také poradce maďarského premiéra.

Herbert Kickl

Karel Pučelík: Ovládnou Rakousko populističtí a proruští Svobodní?

Rakušané v neděli zamíří k parlamentním volbám. Poprvé v historii se může kancléřem stát lídr populistických a proruských Svobodných, kteří kritizují imigraci i podporu Ukrajiny. Herbert Kickl je však považovaný za příliš radikálního politika či dokonce bezpečnostní hrozbu. Klíčový bude výsledek lidovců kancléře Karla Nehammera.

Přečíst článek

Podle nejvýraznější postavy maďarské opozice Pétera Magyara svými výroky Balázs Orbán urazil tisíce bojovníků za svobodu, kteří na rozdíl od něho byli připraveni položit život za svobodu a nezávislost své vlasti. Magyar vyzval premiérova poradce, aby ještě před 23. říjnem, kdy si Maďarsko připomíná výročí začátku povstání z roku 1956, rezignoval na veřejné funkce.

Největší politická chyba roku

Politolog Gábor Török ve svém příspěvku na facebooku hovořil o „největší politické chybě roku“. Podle APA připomněl, že výroky premiérova spolupracovníka jsou v rozporu s oficiální „bojovnou rétorikou“ vlády, která často mluví o „ovládnutí Bruselu“ nebo „boji za naši suverenitu“.

Sám Balázs Orbán byl dnes podle serveru Index.hu opět nucen se bránit. Na facebooku se znovu omluvil za nejednoznačný výrok, ujistil, že je připraven bránit vlast se zbraní v ruce, a také zveřejnil dokumenty svědčící podle něj o tom, že pradědeček zahynul v boji proti Sovětům a že babičku komunistický režim odsoudil v politickém procesu a uvěznil.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme