Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orbán jednal v Moskvě s Putinem. Probírali jsme možnosti urovnání války, uvedl ruský prezident

Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Moskvě jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem k nelibosti vrcholných představitelů Evropské unie, které tento půlrok jeho země předsedá.

Reklama

Orbán příštích šest měsíců označil za mírovou misi, Putin hovořil o snaze obnovit dialog mezi Ruskem a Západem. Unijní činitelé zdůrazňovali, že Orbán jedná na vlastní pěst a nemá mandát EU. Před návštěvou Moskvy zavítal Orbán v týdnu poprvé od začátku ruské agrese na Ukrajinu.

Putin po jednání uvedl, že s Orbánem, který mu je ze šéfů vlád evropských zemí nejblíže, diskutovali o možnostech urovnání války a o případných základech budoucí bezpečnostní architektury v Evropě. Tvrdil také, že je to Ukrajina, tedy napadená země, kdo není ochoten válku zastavit.

Slovenský premiér Robert Fico

Fico se objevil na veřejnosti. V projevu ocenil Orbána za cestu do Moskvy

Slovenský premiér Robert Fico se poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu objevil na veřejné akci. V pátek večer se zúčastnil oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na hradě Devín na okraji Bratislavy, kde také vystoupil s projevem.

Přečíst článek

Orbán na mírové misi

Jedenašedesátiletý maďarský premiér svou cestu do Moskvy označil za za „druhou zastávku“ mírové mise. Tou první podle něj byl jeho úterní výjezd do Kyjeva, kde vyzval k uzavření příměří.

Reklama

Návštěva Orbána v Moskvě vyvolala na evropské scéně řadu kritických reakcí. Šéf diplomacie sedmadvacítky Josep Borrell zdůraznil, že to je bilaterální návštěva bez mandátu EU. Cestu zkritizovala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž politika „appeasementu“, tedy ústupků či usmíření, Putina nezastaví.

Od Orbánovy návštěvy v Moskvě se distancoval rovněž Kyjev, který vyzval všechny země, aby dodržovaly zásadu, která vylučuje dohody o Ukrajině bez Ukrajiny. S ujištěním, že Orbán v Moskvě nereprezentuje Severoatlantickou alianci vystoupil zase její šéf Jens Stolenberg. Český premiér Petr Fiala uvedl, že maďarský ministerský předseda v Moskvě nezastupuje české zájmy ani zájmy Evropské unie.

Maďarsko navzdory ruské invazi na Ukrajinu udržuje dobré vztahy s Moskvou. Odmítá Kyjevu poskytovat vojenskou pomoc a kritizuje sankce, jež sedmadvacítka kvůli agresi vůči sousední zemi na Rusko uvalila. Orbán patří k několika málo západním lídrům, kteří se od začátku invaze setkali s Putinem. V Moskvě byl do dneška naposledy v září 2022 na pohřbu bývalého prezidenta Sovětského svazu Michaila Gorbačova.

Šéf ANO Andrej Babiš, Herbert Kickl, vůdce Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a maďarský premiér a předseda Fideszu Viktor Orbán

Posily pro Babiše. S Patrioty pro Evropu se spojí pravicové frakce ID a Vox

Krajně pravicová frakce Identita a demokracie (ID) v Evropském parlamentu se v pondělí rozpadne a většina jejích členů se připojí k nové frakci Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), napsal s odvoláním na své zdroje bruselský server Euractiv. Podobně o vývoji informují i maďarská vládní média.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Orbán v Kyjevě: Maďarsko oceňuje Zelenského mírové iniciativy

Maďarský premiér Viktor Orbán v Kyjevě vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle médií trval na tom, že Ukrajina a celá Evropa potřebují spravedlivý a trvalý mír, a naléhal na pokračování vojenské pomoci umožňující Ukrajině třetím rokem se bránit ruské agresi. Orbán, známý blízkými vztahy s Moskvou, dnes do Kyjeva přicestoval poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme