Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Panika na hranicích. Rusové kvůli ukrajinským útokům evakuují další oblast

Rusové kvůli ukrajinským útokům evakuují další oblast
ČTK
 ČTK

Ruské úřady se kvůli aktivitám ukrajinské armády rozhodly evakuovat příhraniční části Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou. Na telegramu to podle agentury TASS uvedl gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Přilehlá ruská Kurská oblast čelí od minulého týdne rozsáhlému vpádu ukrajinských jednotek.

Reklama

Moskva kvůli dění v pátek vyhlásila v Kurské oblasti nouzovou situaci federálního charakteru a uvedla, že tam přesouvá posily. Z regionu podle ní bylo evakuováno na 76 tisíc obyvatel.

„Je tu rušné ráno, nepřítel je aktivní na hranici Krasnojaružského okresu. Jsem si jistý, že naši vojáci udělají vše pro to, aby se s vznikající hrozbou vypořádali. Začínáme ale s přesunem tamních obyvatel do bezpečnějších míst,“ řekl podle agentury TASS Gladkov na videu zveřejněném na telegramu.

FOTOGALERIE: Ruský útok na supermarket v ukrajinské Kosťantynivce

Reklama

Telegramový kanál Baza s odvoláním na ruské vojenské zpravodaje píše, že ukrajinští vojáci se do Krasnojaružského okresu snažili proniknout přes jeden z hraničních přechodů s nasazením tanků, obrněných vozidel a pěchoty. K dnešnímu ránu se prý ale Ukrajincům nepodařilo se na ruské území v těchto místech dostat.

Ruský útok na supermarket v ukrajinské Kosťantynivce

„Přišla válka“. Dezorientovaní Rusové prchají z Kurské oblasti

Desítky viditelně dezorientovaných lidí vystoupily v Moskvě z jednoho z prvních vlaků odvážejících do ruské metropole Rusy evakuované z Kurské oblasti, dějiště rozsáhlé invaze ukrajinských sil, která trvá už čtyři dny, píše agentura AFP v reportáži z ruského hlavního města.

Přečíst článek

Napjatá situace

Nikolaj Volobujev, šéf Belovského okresu v Kurské oblasti, uvedl, že v tomto okrese u hranic s Ukrajinou v neděli operovaly diverzní skupiny ukrajinské armády, což vyvolalo velký zmatek a paniku. Situace je podle něho „stabilní, ale velmi napjatá“. Pokračuje dobrovolná evakuace obyvatel regionu.

Ruskojazyčný servis BBC píše, že o proniknutí ukrajinských vojáků do Belovského okresu v neděli nejdříve informovali ruští váleční zpravodajové, pak se ale od svých zpráv distancovali. A ministerstvo obrany v Moskvě v neděli odpoledne uvedla, že ukrajinský „pokus o průlom“ do Belovského okresu ruská armáda zmařila.

Ve třech ruských oblastech sousedících s Ukrajinou platí kvůli ukrajinskému průlomu hranic platí režim protiteroristické operace.

Dnes ruské ministerstvo obrany uvedlo, že protivzdušná obrana během noci sestřelila 18 ukrajinských dronů nad třemi ruskými oblastmi - Belgorodskou, Kurskou a Voroněžskou. Ruskojazyčný server BBC zároveň upozornil, že nálety bezpilotních letounů a sestřelení čtyř letounků ohlásily i úřady v Rostovské oblasti.

Zprávy o ukrajinských dronech během noci přicházely z různých oblastí Ruska. Protivzdušná obrana podle zatím neověřených informací pracovala i u Moskvy, poblíž vojenského letiště Čkalovskij, píše BBC.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme