Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Panika v Macronově táboře. Le Penová spěje k získání absolutní většiny

Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získalo v prvním kole parlamentních voleb ve Francii přibližně 34 procent hlasů
Profimedia
 ČTK

Francouzský premiér Gabriel Attal vyzval, aby lidé ve druhém kole parlamentních voleb nedali ani jeden hlas krajně pravicovému Národnímu sdružení (RN). To podle odhadů se zhruba 34 procenty vyhrálo první kolo. Mandát získalo už v prvním kole 75 poslanců. Velký podíl na tom má vysoká účast, která činila 66,71 procenta. Krajní pravice získala 37 mandátů, levicová koalice 32, vyplývá z údajů francouzského ministerstva vnitra.

Reklama

Attal i krajně levicový lídr Jean-Luc Mélenchon vyzvali k odstoupení ty kandidáty z jejich politických táborů, kteří se v prvním kole ocitli na třetích místech, aby tak snížili šance kandidátů Národního sdružení (RN) Marine Le Penové pro druhé kolo. Stejný pokyn svým spolustraníkům dal i šéf strany Horizonty Édouard Philippe. Konzervativně pravicoví Republikáni (LR) oznámili, že nevydají žádné doporučení. 

„Ani jeden hlas nesmí připadnout Národnímu sdružení,” řekl Attal. „Sázka je jasná: zabránit tomu, aby Národní sdružení získalo absolutní většinu,” citovala jej agentura Reuters poté, co tábor jeho a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona skončil v prvním kole voleb až třetí s 20 až 22 procenty.

K hlasování proti RN ve druhém kolem vybídl také Jean-Luc Mélenchon, šéf levicově populistického uskupení Nepodrobená Francie (LFI), které ve volbách kandidovalo s dalšími levicovými a zelenými stranami v koalici Nová lidová fronta. Tato aliance podle odhadů skončila v prvním kole druhá s 28 až 29 procenty.

Reklama

„V případě, že (kandidát RN) skončí na prvním místě, zatímco my jsme byli až třetí, stáhneme svou kandidaturu,” uvedl podle agentury AFP Mélenchon. Hlasování označil za těžkou porážku prezidenta Macrona, jeho kandidátů a takzvané prezidentské většiny.

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získala v prvním kole parlamentních voleb ve Francii přibližně 34 procent hlasů

Le Penová vyhrála volby ve Francii. Macronův tábor byl téměř vyhlazen, uvedla

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získala v prvním kole parlamentních voleb ve Francii přibližně 34 procent hlasů, uvádějí povolební průzkumy. Prezident Emmanuel Macron po uzavření volebních místností vyzval voliče, aby ve druhém kole hlasovali proti krajní pravici, informují francouzská média.

Přečíst článek

Zásadní obrat a změna hodnot

K hlasování proti RN, ale také proti LFI vyzval bývalý premiér Philippe, který se dlouhodobě řadí k nejoblíbenějším politikům ve Francii. Obě strany ve srovnání s Horizonty mají podle Philippa "nejen odlišné programy, ale také základní hodnoty". Expremiér také prohlásil, že rozhodnutí rozpustit Národní shromáždění ukončilo politickou krajinu, kterou vykreslily volby v roce 2017, píše Le Monde.

Ve Francii se hlasuje v 577 jednomandátových okrscích. Kandidát získává pětiletý mandát už v prvním kole, pokud obdrží více než 50 procent hlasů, které zároveň představují více než čtvrtinu zapsaných voličů. Do druhého kola postupují všichni kandidáti, kteří získali alespoň 12,5 procenta hlasů zapsaných voličů, nebo dva, kteří získali nejvíce hlasů. Ve druhém kole stačí ke zvolení relativní většina.

Macronova cesta k úspěchu je úzká a klikatá

Karel Pučelík: Konkurence zprava i zleva. Macronova cesta k úspěchu je úzká a klikatá

Slavný fotbalista Mbappé varuje před extrémy, exprezident Sarkozy obviňuje Macrona, že uvrhává rozvrácenou zemi do chaosu, a finanční trhy odepisují procenta. Ve Francii se naplno rozjela kampaň před volbami, které mohou přinést velké změny.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Inflace ve světě padá, potud dobré zprávy. Náladu investorům kazí dění ve Francii

Inflace ve světě i v Česku zpomaluje. To je dobrá zpráva pro akcie a rizikovější aktiva typu kryptoměn. Stoupají totiž šance, že centrální banky výrazně sníží své úrokové sazby. Náladu však investorům může pokazit dění ve Francie, kde se trhy otřásají kvůli blížícím se předčasným volbám do tamního parlamentu.  

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme