Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel: Čína by měla přesvědčit Rusko k ukončení války na Ukrajině

Český prezident Petr Pavel
ČTK
 ČTK

Prezident Petr Pavel vyzval Čínu, aby využila svých jedinečně blízkých vztahů s Ruskem k ukončení krveprolití na Ukrajině a všech souvisejících hrozeb pro světovou bezpečnost. Pavel to prohlásil při svém vystoupení na Radě bezpečnosti OSN. Čína má podle něj jakožto globální aktér a stálý člen Rady pracovat pro mír a stabilitu.

Reklama

Podle Pavla není udržitelné, aby Čína nadále podporovala největší bezpečnostní výzvu současnosti tím, že poskytuje nástroje, které Moskva potřebuje k vybudování svých vojenských kapacit proti Ukrajině a jejímu lidu. Ukrajina se od února 2022 brání ozbrojené invazi sousedního Ruska, také stálého člena Rady bezpečnosti. Pro Rusko, které kvůli své agresi čelí ze strany západních zemí rozsáhlým hospodářským sankcím, se Čína stala klíčovým dodavatelem řady technologií. Peking uvádí, že je v konfliktu neutrální.

„Čína by se měla chovat podle role, o niž usiluje. Být důležitým světovým hráčem přináší nejen výhody, ale i velkou odpovědnost za světový mír a bezpečnost,“ zdůraznil v New Yorku český prezident.

Pavel v projevu opět zmínil nutnost reformy Rady bezpečnosti. Je podle něj potřeba, aby byla účinnější, inkluzivnější, odpovědnější a lépe odrážela stávající realitu posílením hlasu nyní nedostatečně zastoupených regionů, zejména, ale nikoliv výlučně, z Afriky. Rada bezpečnosti má pět stálých a deset nestálých členů. Pro rozhodnutí o podstatných záležitostech je potřeba devět hlasů, včetně všech pěti stálých členů, kteří tak v praxi mohou uplatnit své právo veta.

„Bez strukturálních a procedurálních změn nevyhnutelně utrpí výkon a legitimita Rady,“ myslí si Pavel. Nutnost reformy byla podle něj odhalena právě tváří v tvář ruské válce proti Ukrajině. „Členství v Radě bezpečnosti Spojených národů by nemělo být jen privilegiem, ale především odpovědností za obranu světového míru a bezpečnosti, která byla členům Rady svěřena jménem nás všech,“ dodal.

Reklama

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov se setkal s ministry Slovenska a Maďarska

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár se na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku setkal se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem a hovořil s ním mimo jiné o „slovenských zájmech v oblasti energetické bezpečnosti“. Blanár o tom informoval na facebooku. Ve středu s Lavrovem jednal též maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó, uvedla agentura MTI.

Přečíst článek

Slovenský prezident Peter Pellegrini

Pellegrini: Slovensko musí být připravené na jaderný incident na Ukrajině

Slovenské úřady by měly zvýšit svou pohotovost, aby země dokázala čelit případnému jadernému incidentu na Ukrajině. Podle webu agentury TASR to v prostorách OSN řekl slovenským novinářům prezident Peter Pellegrini.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme