Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pellegrini tradici neporuší a navštíví Prahu. Těším se na Pavla, uvedl

Peter Pellegrini jako nový slovenský prezident navštíví Česko
ČTK
 ČTK

Peter Pellegrini jako nový slovenský prezident navštíví Česko při své první zahraniční cestě ve vrcholné funkci 26. června, řekl to agentuře TASR. Pellegrini se prezidentského úřadu ujme tuto sobotu. Ve středu přijela na dvoudenní rozlučkovou návštěvu ČR dosluhující hlava slovenského státu Zuzana Čaputová. Pellegrini řekl, že se těší na setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem.

Reklama

„Velmi se na návštěvu těším, s panem prezidentem (Pavlem) jsme si už telefonovali. Cítím, že to bude příjemná, pozitivní návštěva na nejvyšší úrovni,“ citovala agentura TASR Pellegriniho.

Rozdílné názory

V kampani před letošní přímou volbou prezidenta, v jejímž rozhodujícím kole porazil diplomata Ivana Korčoka, Pellegrini mimo jiné kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky. V souvislosti s válkou na Ukrajině nastupující slovenský prezident v minulosti tvrdil, že Pavel by rád bojoval. Pellegrini také obhajoval rozhodnutí Ficovy vlády zastavit dodávky zbraní ze slovenských státních zásob Ukrajině bránící se ruské invazi a vyslovil se pro zastavení palby v sousední zemi a pro zahájení mírových jednání.

Prezidenti Česka a Slovenska zavedli tradici, že jejich první a poslední cesta ve funkci vede do druhého státu bývalého Československa.

Postřelený Robert Fico byl propuštěn z nemocnice do domácí péče

Fico kritizuje Západ. Velké demokracie si nepřejí mír, ale eskalaci napětí s Ruskem, řekl

Slovenský premiér Robert Fico využil volby do Evropského parlamentu (EP) ke kritice západních zemí za to, že souhlasily, aby Ukrajina používala jejich zbraně k útokům na Rusko. V příspěvku na sociální síti Fico tvrdil, že velké demokracie si nepřejí mír, ale eskalaci napětí s Ruskem.

Přečíst článek

Reklama

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Černochová: V Česku i letos vycvičíme několik tisíc ukrajinských vojáků

Česká republika by i letos mohla vycvičit 4000 ukrajinských vojáků na českém území, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). S ohledem na geografickou blízkost vojenského prostoru v Libavé na Olomoucku a Ukrajiny naopak Česko neplánuje vysílat své instruktory přímo na Ukrajinu, což podle médií zvažují některé země v rámci iniciativy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme