Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pět demokratů z Kongresu vyzvalo Bidena k odstoupení z kampaně

Americký prezident Joe Biden
ČTK
 ČTK

Amerického prezidenta Joea Bidena v návaznosti na jeho slabý výkon v předvolebním televizním duelu s republikánem Donaldem Trumpem vyzvalo už pět demokratických zákonodárců k odstoupení z kampaně. Číslo se podle agentury AP může zvýšit v příštích dnech, kdy Kongres zasedne a demokraté budou mít možnost záležitost probrat osobně.

Reklama

Biden se mezitím zúčastnil předvolební akce ve Filadelfii, kde vtipkoval o svém věku. „Vím, že vypadám na 40, ale už (politiku) dělám nějaký čas,” poznamenal 81letý prezident. Biden se společně s manželkou Jill zúčastnil mše v kostele Mt. Airy Church of God in Christ na severozápadě města, kde pronesl projev; podle médií před "přívětivým a jemu nakloněným publikem".

„Nikdy nepřestaňte na Josefa spoléhat... Lidé na vás žárlí, pane prezidente. Žárlí na vaši vytrvalost a laskavost. Žárlí na boží ruku, která vás vede životem,” pronesl na mši pastor Louis Felton a přirovnal Bidena, který je křestním jménem Joseph, k biblické postavě Josefa, jenž byl podle příběhu pro žárlivost svých bratrů prodán do otroctví v Egyptě, kde se ale díky náklonnosti boha stal správcem země v době hladomoru a později se dočkal naléhavých proseb o pomoc od svých bratrů, kteří jej dříve nepřijímali.

„Pokud budeme držet spolu, přísahám bohu, nikdy jsem nebyl optimističtější ohledně budoucnosti Ameriky,” pronesl Biden během připraveného projevu, při kterém nepoužíval čtecí zařízení, jak u něj mnohdy bývá zvykem.

Donald Trump a Joe Biden

Trumpa podporují miliardáři, Bidena umělci. Hollywood je ale naštvaný

Republikány tradičně platí miliardáři z konzervativních odvětví, mezi Trumpovy sponzory ale patří i hoši z Wall Street. Demokraté zase většinou vybírají peníze v Hollywoodu. Ani umělci ale nechtějí vyhazovat peníze zbytečně. Bohatí Bidenovi sponzoři nyní volají po výměně lídra za mladšího.

Přečíst článek

Reklama

Dvouprocentní náskok

Kromě několika demokratických zákonodárců Bidena k odstoupení z kampaně již vyzvalo několik demokratických sponzorů, komentátoři vlivných amerických médií, a to i těch, která tradičně nejsou vůči Demokratické straně kritická. Mnoho komentátorů, kteří kritizovali Bidenův výkon v předvolební debatě na stanici CNN, Trumpa naopak vinili ze lži a demagogie.

Dnes se k těmto hlasům přidal i radní z floridské Tampy a člen vedení Demokratické strany Alan Clendenin. „Věřím, že v nejlepším zájmu naší země i světa je, aby prezident Joe Biden ustoupil stranou a nechal viceprezidentku Kamalu Harrisovou jako demokratickou nominantku pracovat na své agendě," řekl Clendenin.

Náskok republikána Trumpa nad Bidenem v sondážích veřejného mínění se nyní podle analytického webu FiveThirtyEight pohybuje kolem dvou procentních bodů.

V úterý Bidena čeká účast na summitu Severoatlantické aliance ve Washingtonu k příležitosti 75. výročí jejího založení.

Donald Trump

Biden i po zpackané debatě stáhl náskok na Trumpa v klíčových volebních státech

Náskok bývalého prezidenta Donalda Trumpa nad současným prezidentem Joem Bidenem ve státech, které by mohly rozhodnout listopadové prezidentské volby, se snížil. Ukázal to průzkum, který zveřejnila v sobotu agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Prezident Spojených států Joe Biden a Muriel Bowserová, demokratka a starostka města Washington

Odstoupit, nebo zatnout zuby? Demokraté jsou ohledně Bidena rozděleni

Američtí demokraté řeší, zda jen několik měsíců před volbami změnit svého kandidáta. Nejen anketa magazínu Politico ukazuje, že politici i stratégové mají ke shodě daleko. Konečné rozhodnutí však stejně závisí na prezidentu Bidenovi.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pro republikány je Reagan legendou. Zvláště pro mladé demokraty je zase hrdinou Obama

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme