Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Piráty potkal stejný osud jako německou stranu Zelených, píše Süddeutsche Zeitung

Piráty potkal stejný osud jako německou stranu Zelených, píše Süddeutsche Zeitung
Profimedia
 ČTK

České Piráty potkal stejný osud jako německou či rakouskou stranu Zelených. Strany, které zastupují podobné hodnoty, jsou na tom nyní podobně: přišly o voliče i o přesvědčivost, napsal německý deník Süddeutsche Zeitung.

Reklama

Němečtí zelení, kteří jsou součástí vládní koalice kancléře Olafa Scholze, budou po sérii volebních porážek v tomto roce hledat na podzim nové vedení i směr. Rakouští zelení předsedy Wernera Koglera, kteří dosud rovněž vládli v koalici s lidovci, v nedělních parlamentních volbách skončili až na pátém místě, a to se ztrátou téměř šesti procentních bodů oproti minulým volbám. Čeští Piráti se po odvolání svého předsedy Ivana Bartoše z ministerské funkce chystají na odchod z české vlády.

Podle listu Süddeutsche Zeitung nelze vývoj v Německu, Rakousku a Česku nesrovnat, už kvůli tomu, že nastal ve stejnou dobu. Piráti podle listu přitom oslovují stejné liberální publikum jako zelení, což dokazuje i příslušnost ke stejné frakci v Evropském parlamentu. „A stejně jako zelení v Německu a Rakousko ztratili Piráti v Česku radikálně podporu voličů i přesvědčivost. Je to stejný vzorec,“ napsaly Süddeutsche Zeitung, které německým čtenářům přibližují současnou politickou situaci v Česku.

Vyhozením Bartoše z vlády podle novin začala „vládní krize, která může poškodit (premiéra Petra) Fialu, pro pirátskou stranu ale může znamenat konec“. Politika Pirátů totiž podle německého listu nenachází dost velký ohlas v české „spíše konzervativní“ společnosti, „v níž se dokážou shodnout především na odmítání imigrace a schvalování spalovacích motorů“.

Ivan Bartoš

Bartoš: Podcenil jsem co se stane, když ohrozíte peníze velkých kluků z ODS

Končící vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) uvedl, že jeho odvolání z ministerstva pro místní rozvoj (MMR) nastalo ve chvíli, kdy se digitalizované stavební řízení posouvalo kupředu. Ve videu na síti X se Bartoš omluvil za to, že před spuštěním nového systému jasněji neinformoval, že ho budou provázet „porodní bolesti“. Uvedl, že při spuštění také podcenil, co se stane, když se „ohrozí peníze velkých kluků z ODS“.

Přečíst článek

Reklama

Olga Richterová, Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: A taková to byla pěkná strana. Vzpomene si za rok někdo na Piráty?

Sledujeme zánik jedné politické strany v přímém přenosu. Byli to mladí, progresivní lidé, do kterých mnoho voličů vkládalo naděje. Výsledek? Totální zklamání. Mladí by asi přeci jen měli nechat prostor straším, zkušenějším.

Přečíst článek

Reklama

Související

Protestní průvod přes Národní třídu na Albertov završil vysokoškolskou stávku za klima

Dalibor Martínek: Brát majetek bohatým, zabírat prázdné byty. Proboha, jak jsme to vychovali mladé

Přečíst článek
Olga Richterová, Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: A taková to byla pěkná strana. Vzpomene si za rok někdo na Piráty?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme