Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po Britech otáčejí kormidlem doleva i Francouzi. Le Penová ve volbách pohořela

Po Britech otáčejí kormidlem doleva i Francouzi
Profimedia
 ČTK

Nejvíc mandátů získala v předčasných parlamentních volbách ve Francii levicová Nová lidová fronta, která může počítat s nejméně 178 mandáty. Následuje aliance Spolu, která podporuje prezidenta Emmanuela Macrona, s nejméně 150 mandáty. Krajně pravicové Národní sdružení bude mít nejméně 125 poslanců. Nikdo nemá v Národním shromáždění většinu 289 poslanců.

Reklama

Nová lidová fronta získala v prvním kole 32 mandátů, v tom druhém pak 146 mandátů. Ze tří největších bloků má tak zatím nejvíce poslanců. Předchozí levicová aliance Nupes, která kandidovala v roce 2022, získala 151 mandátů. Dalších nejméně 16 levicových poslanců bylo zvoleno mimo alianci. K alianci se zřejmě přidá i několik dalších poslanců, kteří kandidovali mimo dohody mezi hlavními silami bloku.

Je velmi pravděpodobné, že strany zapojené do Nové lidové fronty vytvoří více klubů v Národním shromáždění. Alianci tvoří socialisté, komunisté, Zelení a populistická strana Nepodrobená Francie (LFI). Podle deníku Le Monde by do klubu LFI mohlo vstoupit 77 poslanců, klub socialistů by mohl mít 59 členů, zelená frakce pak 28 členů. Dalších devět poslanců bylo zvoleno za komunistickou stranu a několik mandátů připadlo na představitele dalších organizací či nezávislých.

Nejvíce mandátů podle propočtů ministerstva vnitra získala v druhém kole vládní aliance Spolu díky zvolení 148 poslanců. Další dva poslance aliance získala v prvním kole na konci června. Pro prezidentský tábor se každopádně jedná o výrazné oslabení. V roce 2022 za něj zasedlo v dolní komoře parlamentu 250 poslanců. Mimo alianci Spolu získalo mandát dalších nejméně 12 provládních poslanců.

Le Penová podle odhadů nesestaví vládní většinu

Američtí bankéři věří, že Le Penová pohoří. Doporučují proto kupovat francouzské akcie

Strana Marine Le Penové v dnešním druhém kole francouzských parlamentních voleb pohoří, spočetli specialisté americké investiční banky Jefferies.

Přečíst článek

Reklama

Le Penová nepřekročila otcův stín

Národní sdružení výrazně zaostalo za svým cílem získat parlamentní většinu. V druhém kolem uspělo v 88 obvodech, své kandidáty při tom mělo ve více než 400 obvodech. Dalších 37 poslanců však získalo v první kole. I tak se pro stranu Marine Le Penové jedná o posílení, jelikož v roce 2022 tato krajně pravicová strana získala celkem 89 mandátů. Dalších 18 mandátů by mělo připadnout spojenců RN. Jelikož ostatní bloky tvoří více stran, tak by RN mohlo mít v Národním shromáždění největší klub.

Pravicoví Republikáni, které těsně před volbami zmítal ostrý vnitrostranický spor o spolupráci s RN, přežili svou politickou smrt a získali podle ministerstva vnitra nejméně 39 poslanců. Mimo hlavní alianci bylo zvoleno dalších nejméně 27 pravicových poslanců.

K volbám v druhém kole přišlo 66,6 procenta voličů, v prvním kole to bylo 66,7 procenta voličů.

Dalších několik desítek zákonodárců kandidovalo ve svých obvodech bez předchozí dohody s největšími bloky. Dá se tak očekávat, že se přidají k některým ze vznikajících klubů či se dohodnou na vytvoření nových klubů. Propočty ministerstva vnitra se tak mohou lišit od údajů zveřejněných v tisku, které berou v potaz i předchozí preference a spojenectví zvolených zákonodárců. Například deník Le Monde dnes ráno uváděl, že Nová lidová fronta získala 182 mandátů, Spolu 168 mandátů, RN se spojenci 143 mandátů a Republikáni 45 mandátů.

Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získalo v prvním kole parlamentních voleb ve Francii přibližně 34 procent hlasů

Panika v Macronově táboře. Le Penová spěje k získání absolutní většiny

Francouzský premiér Gabriel Attal vyzval, aby lidé ve druhém kole parlamentních voleb nedali ani jeden hlas krajně pravicovému Národnímu sdružení (RN). To podle odhadů se zhruba 34 procenty vyhrálo první kolo. Mandát získalo už v prvním kole 75 poslanců. Velký podíl na tom má vysoká účast, která činila 66,71 procenta. Krajní pravice získala 37 mandátů, levicová koalice 32, vyplývá z údajů francouzského ministerstva vnitra.

Přečíst článek

Reklama

Související

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Emmanuel Macron se cynickou politikou udržel u moci. „Macronismus“ je ale v troskách

Přečíst článek
Volby ve Francii nečekaně vyhrál levicový blok

Lukáš Kovanda: Francouzské akcie už rostou, cena se ale nevrátí na úroveň před eurovolbami

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme