Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podepsáno. Schodek rozpočtu se kvůli povodním zvýší o 30 miliard

Podepsáno. Schodek rozpočtu se kvůli povodním zvýší o 30 miliard
Profimedia
 ČTK

Výdaje a schodek letošního státního rozpočtu vzroste kvůli povodním o 30 miliard korun. Vládní rozpočtovou novelu podepsal prezident Petr Pavel ve středu, uvedl Hrad. Peníze půjdou na odstraňování škod po povodních, které postihly v polovině září především Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Reklama

Hlava státu předlohu podle webu Hradu podepsala ve středu, den poté, co ji schválila Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze i hlasy opozičních poslanců. Senát rozpočty neprojednává. Novela bude účinná hned potom, co vyjde ve Sbírce zákonů.

Schodek schválený na letošek vzroste z 252 miliard na 282 miliard korun. Peníze bude mít vláda k dispozici v rozpočtové rezervě. O 30 miliard korun se také zvýší objem kapitoly Státní dluh.

Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo) při prohlídce poškozeného mostu v Ratibořské ulici v Opavě.

Lukáš Kovanda: Brusel Česku miliardy na pomoc s povodněmi nepošle. Vláda lidi mystifikovala

Není tomu ještě ani týden, co vládní politici v čele s premiérem Fialou halasně oznamovali, že Česko získá od EU v přepočtu zhruba 50 miliard korun na pokrytí škod po povodních. „EU nám pošle 50 miliard korun na pomoc s ničivými povodněmi,“ napsal minulý týden v pátek na sociální síti X Marek Ženíšek, ministr pro vědu výzkum a inovace.

Přečíst článek

Vládní hlasování v Poslanecké sněmovně

Lukáš Kovanda: Vláda se teď bude pod záminkou povodní zadlužovat více, než je nutné

Výsledek krajských voleb, pro strany vládní koalice krajně nepříznivý, zásadně zvyšuje pravděpodobnost, že Fialova vláda přehodí schválení „českého Green Dealu“ na vládu vzešlou z voleb 2025. Zároveň se bude – pod záminkou povodní – zadlužovat více, než je nutné.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme