Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polsko poskytne Intelu desítky miliard na stavbu továrny na čipy

Polsko poskytne Intelu desítky miliard na stavbu továrny na čipy
Profimedia
 ČTK

Evropská komise (EK) schválila státní pomoc za 7,4 miliardy zlotých (43,4 miliardy korun) na výstavbu továrny americké společnosti Intel na polovodičové obvody v Polsku, oznámil místopředseda polské vlády a ministr digitalizace Krzysztof Gawkowski. Celková hodnota investice by měla přesáhnout 25 miliard zlotých (více než 146 miliard korun), dodal podle televize TVN24 a zdůraznil, že půjde o největší investici v Polsku za desítky let.

Reklama

„EK informovala Polsko, že poskytnutí pomoci firmě Intel má zelenou. To je velmi dobrá zpráva. Je to důležitý krok, na který jsme několik měsíců čekali. Obvykle takové procesy trvají v EK dva roky. Podařilo se nám tento proces zkrátit a výrazně uspíšit,“ řekl Gawkowski. Jednání tak podle něj netrvala ani osm měsíců. „Teď jsou nutné další kroky,“ dodal.

„Pomoc, kterou poskytneme, přesáhne 7,4 miliardy zlotých, a celková hodnota investice - včetně pomoci - překročí 25 miliard zlotých. Investice do továrny Intelu je největší investicí v Polsku za desítky let,“ prohlásil ministr. Zdůraznil, že polovodiče z chystané továrny „zaručí lepší rozvoj hospodářství i větší bezpečnost“ Polska.

Intel v červnu loňského roku informoval, že chce investovat 4,6 miliardy dolarů (více než 104 miliard korun) do továrny u Vratislavi v Dolním Slezsku. Díky investici by mělo vzniknout asi 2000 pracovních míst, připomněla TVN24. Intel, který má sídlo v Silicon Valley v Kalifornii, na celém světě zaměstnává více než 121 tisíc lidí, z toho asi 10 tisíc v EU, dodala.

AI přestává být zlatým teletem investorů. Přichází éra vystřízlivění a problémů

Aktuální výsledková sezona naznačuje, že po necelých dvou letech od startu ChatuGPT se miliardová investiční jízda spojená s umělou inteligencí vyčerpává. Nejvíc na to zatím doplatil Microsoft, který však spolu s výrobcem čipů Nvidia patřil k největším vítězům první vlny AI. Další fáze vývoje umělé inteligence však může přinést nové výzvy i problémy. A také nové vítěze.

Přečíst článek

Reklama

Podle webu Seznam Zprávy se ještě před nedávnem mluvilo o tom, že mezi uchazeči o továrnu byla i Česká republika.

V loňském roce zaznamenal polovodičový trh pokles o 8,2 procenta na 529,89 miliardy dolarů. Podle organizace World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) globální trh s polovodiči v příštím roce vykáže růst o 12,5 procenta na rekordních 687,38 miliardy dolarů (15,7 bilionu korun).

V Evropě se snaží investovat do výroby polovodičů zejména Intel, který patří k největším světovým výrobcům počítačových čipů. Na jaře 2022 Intel avizoval, že v příštích deseti letech investuje v EU až 80 miliard eur (dva biliony korun) do polovodičů, zejména v Německu.

Intel také patří mezi několik výrobců čipů, včetně tchajwanské firmy Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) či americké společnosti Wolfspeed, kteří usilují o vládní financování při výstavbě závodů v Evropě.

EU již vyčlenila 43 miliard eur (1,08 bilionu korun) pro evropský polovodičový průmysl. Unie má za cíl do roku 2030 vyrábět 20 procent světové produkce polovodičů, aby se stala více technologicky nezávislou na Číně.

Akcie Intelu po zprávě o rozsáhlém propouštění prudce padají

Akcie Intelu po zprávě o rozsáhlém propouštění prudce padají

Akcie amerického výrobce čipů Intel prudce oslabují po zprávě, že firma chystá rozsáhlé propouštění a že přeruší výplatu dividend. Krátce po zahájení dnešního obchodování na burze v New Yorku akcie Intelu ztrácely téměř 30 procent. Tržní hodnota podniku tak vykazovala pokles přibližně o 35 miliard dolarů, tedy zhruba 800 miliard korun.

Přečíst článek

Německá automobilka Volkswagen v rámci úsporného programu dočasně pozastavila nábor nových zaměstnanců v řadě německých závodů

Evropské automobilky čelí krizi. A vyhlídky jsou skutečně černé

Třetina klíčových závodů na výrobu aut v Evropě jede nyní na půl plynu. Hrozba zavírání fabrik a tisíce lidí bez práce je čím dál přítomnější. Evropské automobilky se zmítají v krizi, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme