Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praktičtí lékaři ruší říjnový protest. Dosáhli svého, Válek jim přidá

Praktičtí lékaři ruší říjnový protest. Dosáhli svého, Válek jim přidá
Profimedia
 ČTK

Praktičtí lékaři ruší protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Reklama

S ambulantními specialisty budou zástupci ministerstva zdravotnictví jednat v úterý. Dohoda o zvýšení plateb pro praktické lékaře se jich netýká.

Na příští rok počítá úhradová vyhláška s příjmy veřejného zdravotního pojištění necelých 530 miliard korun. Péče praktických lékařů by měla přijít zhruba na 30,6 miliardy korun. Meziročně měly příjmy ordinací praktických lékařů vzrůst o 2,8 procenta, žádali 3,3 procenta, což podle Šonky bude nově splněno.

Dodatečné prostředky pocházejí z rezervy určené pro centrovou léčbu. Nadále tak plníme vládní usnesení o vyrovnané úhradové vyhlášce,“ uvedl ministr Válek. Úhrada od zdravotních pojišťoven se ordinacím podle ředitele odboru regulace cen a úhrad MZd Tomáše Trocha navýší prostřednictvím koeficientů, kterými se zohledňuje náročnost menších dětí nebo starších pacientů.

Protestní uzavření ordinací na 29. a 30. října, kdy jsou podzimní prázdniny, oznámili minulý týden praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti, ambulantní specialisté se k němu připojili.

Reklama

Návrh vyhlášky kritizovala také Asociace českých a moravských nemocnic sdružující menší regionální zařízení, které vadí rozdíl mezi úhradami péče pro ně a fakultní nemocnice za stejnou péči. Také nízký růst úhrad považují za protiústavní, zvažují podání k Ústavnímu soudu. K nespokojeným segmentům se v pátek přidaly i laboratoře, jejich asociace vyzvala ministra k jednáním.

Dalibor Martínek: Drzost doktorů nezná mezí. Chtějí stále víc peněz

Už je to tady zase. Doktoři hrozí stávkou. Vyhrožují, že koncem října přestanou na dva dny ordinovat. Nemocní Češi zůstanou na pospas svému osudu, protože doktoři chtějí víc peněz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme