Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přeji si urychlený návrat míru na Ukrajinu, řekl Módí Putinovi

Naréndra Módí a Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Vztahy mezi Ruskem a Indií jsou strategickým partnerstvím. Ruský prezident Vladimir Putin to řekl indickému premiérovi Naréndrovi Módímu na okraj právě začínajícího třídenního summitu mezivládního uskupení BRICS v ruské Kazani. Módí podle agentury AFP vyzval k urychlenému návratu k míru na Ukrajině.

Reklama

„Rusko-indické vztahy představují zvláště privilegované strategické partnerství a nadále se aktivně rozvíjejí,“ řekl Putin v krátkém prohlášení, které odvysílala ruská televize.

Organizace BRICS je někdy pokládána za konkurenta skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7. Kromě Ruska a nejlidnatější země světa Indie sdružuje Čínu, Brazílii či Jihoafrickou republiku a od letoška další země, včetně Íránu či Spojených arabských emirátů.

Premiér Módí Putinovi řekl, že si přeje urychlený návrat míru na Ukrajinu a podle agentury Reuters vyjádřil ochotu Dillí sehrát jakoukoli roli na podporu míru a stability. „Dnes jsme měli další příležitost o těchto tématech hovořit,“ řekl indický premiér.

„Ohledně konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou jsme v neustálém kontaktu,“ citovala Módího AFP. „Věříme, že konflikty se mají řešit pouze mírovou cestou. Plně podporujeme úsilí o rychlé obnovení míru a stability,“ dodal Módí podle AFP.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin hostí summit BRICS. Účastní se i šéf OSN, Rusko bude tlačit na odpojení od dolaru

V ruské Kazani začíná třídenní summit zemí skupiny BRICS. Prezident Vladimir Putin na největším mezinárodní setkání na ruském území od začátku své invaze na Ukrajinu přivítá více než třicet hlav států, přijíždí dokonce i šéf OSN António Guterres. Účastní se čínský prezident Si Ťin-pching nebo indický premiér Naréndra Módí.

Přečíst článek

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol

Soul zvažuje, že kvůli zapojení KLDR pošle zbraně na Ukrajinu

Jižní Korea může zvážit přímé dodávky zbraní Kyjevu jako součást opatření proti zesilující vojenské spolupráci Ruska se Severní Koreou. Podle agentury Reuters to uvedla kancelář jihokorejského prezidenta. Soul tvrdí, že Pchjongjang vyslal do Ruska vojáky, aby bojovali na Ukrajině na straně Moskvy.

Přečíst článek

Bývalý peruánský prezident Alejandro Toledo

Bývalý prezident půjde na 20 let do vězení za korupci

Bývalý peruánský prezident Alejandro Toledo byl ve vlasti odsouzen ke 20 letům a šesti měsícům vězení za korupci. Během ročního procesu bývalý prezident vinu odmítal.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lídři skupiny rozvíjejících se zemí BRICS na summitu v Johannesburgu tento týden rozhodli, že pozvou dalších šest zemí, aby se staly novými členy bloku

BRICS se rozroste o nové země, včetně Íránu. Lídři skupiny chtějí hájit zájmy globálního Jihu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme