Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průzkum: Harrisová vede nad Trumpem už o pět procentních bodů

Průzkum: Harrisová vede nad Trumpem už o pět procentních bodů
Profimedia
 ČTK

Očekávaná kandidátka demokratů na prezidentku a nynější viceprezidentka USA Kamala Harrisová vede v průzkumu společnosti Ipsos pro agenturu Reuters o pět procentních bodů nad republikánským kandidátem a exprezidentem Donaldem Trumpem, upozorňují světové agentury.

Reklama

Harrisovou, která do klání o Bílý dům naskočila až 21. července po odstoupení stávajícího 81letého prezidenta Joea Bidena z boje, nyní podle průzkumu podporuje 42 procent amerických voličů, zatímco Trumpa 37 procent. Devětapadesátiletá politička tak oproti předchozímu průzkumu z 22. a 23. července, kdy bylo skóre 37 ku 34 procentům, ještě navýšila svůj náskok. Prezidentské volby se uskuteční 5. listopadu.

Kamala Harrisová

Špatné zprávy pro Trumpa? Zvítězí Kamala, otáčejí bookmakeři

Donald Trump byl od jara jasným favoritem bookmakerů sázkových kanceláří. To se teď obrací, Harrisová vede.

Přečíst článek

Ipsos se v průzkumu dotazoval 2045 dospělých Američanů ve dnech 2. až 7. srpna. Čtyři procenta respondentů vyjádřila podporu nezávislému kandidátovi Robertu Kennedymu Jr. Ještě v červenci ho přitom podporovalo deset procent voličů.

V jiném průzkumu Ipsos zjistil, že Harrisová vede nad Trumpem v celkovém poměru 42 ku 40 procentům v sedmi státech, v nichž poslední volby v roce 2020 dopadly nejtěsnějším rozdílem. Jsou to Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severní Karolína, Pensylvánie a Wisconsin.

Reklama

Když ještě Biden vedl kampaň o znovuzvolení, průzkumy naznačovaly prakticky vyrovnaný souboj mezi ním a Trumpem. Ve stejné fázi předvolební kampaně v roce 2020 si ale vedl lépe. Nynější šéf Bílého domu se kandidatury na prezidenta vzdal nedlouho po katastrofálním výkonu v televizním duelu a poté, co Trumpovu popularitu ještě posílilo spáchání neúspěšného atentátu na tohoto republikánského uchazeče.

Stanislav Šulc: Trump mučedník? Politika, jak ji známe, končí

O atentátu na Donalda Trumpa víme ještě o výrazně méně, než jsme v prvních hodinách věděli o atentátu na Roberta Fica. Přesto celý svět analyzuje, spekuluje, předjímá. V post-faktické době, kterou Donald Trump pomáhal prosadit, je to tak zcela v pořádku. Co tedy přinese atentát na Donalda Trumpa, ať už byl spáchán kýmkoli s jakýmikoli pohnutky? Trumpa mučedníka. A to bude silný kalibr nejen v amerických volbách.

Přečíst článek

Kamala Harrisová

Kamala Harrisová není charismatická vůdkyně, přesto může vyhrát

Viceprezidentka Kamala Harrisová má větší šance porazit Donalda Trumpa, než měl před svým odstoupením Joe Biden. Dlouholetá politička by však měla nabídnout víc než to, že není Trump nebo že jí není osmdesát. Demokraté mají novou příležitost, ale klíčová bude kampaň.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme