Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„První část odvety“. Hizballáh útočil na Izrael stovkami raket, cílil i na Mossad

Hizballáh útočil na Izrael stovkami raket, označil to za první fázi odvety
ČTK
 ČTK

Libanonské militantní hnutí Hizballáh vypálilo na Izrael několik stovek raket, když předtím izraelská armáda zasáhla podle svého vyjádření tisíce cílů Hizballáhu na jihu Libanonu. Izraelská armáda tvrdí, že šlo o preventivní operaci s cílem odvrátit chystaný útok Hizballáhu. Ten uvedl, že udeřil v odvetě za červencové zabití svého vysoce postaveného velitele v Bejrútu Izraelem a že první fáze odvety skončila.

Reklama

Libanonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že při izraelských úderech dnes na jihu Libanonu zemřeli tři lidé. Izraelská armáda pak odpoledne oznámila, že v souvislosti s útokem Hizballáhu zemřel jeden příslušník izraelského námořnictva.

„Dnes ráno jsme odhalili přípravy útoku Hizballáhu na Izrael. Po konzultaci s ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu jsme dali pokyn armádě, aby jednala proaktivně a tuto hrozbu odvrátila,“ řekl na jednání vlády izraelský premiér Benjamin Netanjahu, kterého citoval deník Haarec.

Izraelská armáda uvedla, že při preventivních úderech krátce před pátou hodinou ranní přibližně stovka jejích stíhaček zasáhla v jižním Libanonu tisíce odpalovacích zařízení Hizballáhu, která byla připravena k palbě na severní a střední Izrael. Izraelský ministr obrany Joav Galant v zemi vyhlásil na 48 hodin stav nouze.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken jedná v Izraeli

Izrael podle americké diplomacie podpořil její nejnovější návrh na příměří

Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu podpořil nejnovější americký plán, který má vést k příměří v Pásmu Gazy a propuštění zbývajících rukojmích. Ministr zároveň vyzval palestinské teroristické hnutí Hamás, aby návrh rovněž přijalo.

Přečíst článek

Reklama

Netanjahu odpoledne uvedl, že izraelská armáda zničila tisíce raket krátkého doletu a zachytila všechny drony Hizballáhu vyslané na strategické cíle v centrální části Izraele. „Izrael drtí Hizballáh překvapivými, zničujícími údery,“ řekl premiér.

Stovky raket

Libanonské hnutí tvrdí, že vypálilo na sever Izraele více než 320 raket a že zasáhlo 11 izraelských vojenských základen. Šéf hnutí Hasan Nasralláh pozdě odpoledne uvedl, že Hizballáh ráno útočil pouze na vojenské cíle a na objekty zpravodajských služeb. Izraelská armáda uvádí, že Hizballáh vyslal ráno na sever Izraele 210 raket a zhruba 20 dronů. Některé zachytila izraelská protivzdušná obrana, další spadly do neobydlených oblastí. Podle armády žádná její základna nebyla útokem poničena.

Americký prezident Joe Biden hned ráno požádal vysoké představitele Spojených států, aby byli kvůli útoku Hizballáhu na Izrael v neustálém kontaktu se židovským státem. O situaci jednali ministři obrany USA a Izraele Lloyd Austin a Joav Galant.

Ke zmírnění napětí vyzvaly Egypt, Jordánsko či libanonský premiér Nadžíb Mikátí. Úder Hizballáhu uvítali jeho spojenci - jemenští povstalci Húsíové a palestinské teroristické hnutí Hamás. Představitel Hizballáhu odpoledne uvedl, že hnutí vyvinulo snahu, aby jeho odveta nevyvolala rozsáhlou válku.

Zrušené lety

Kvůli zvýšení napětí v regionu francouzská letecká společnost Air France a některé další aerolinky zrušily lety do Tel Avivu a do Bejrútu. Operace izraelské armády ráno také na několik hodin přerušily provoz na mezinárodním letišti u Tel Avivu.

Izrael a Hizballáh vedly v minulosti několik válek. Libanonské hnutí vzniklo v roce 1982, kdy Izrael ve snaze zničit palestinské hnutí odporu vpadl do Libanonu a okupoval téměř polovinu země. Cílem Hizballáhu bylo tehdy vypudit izraelské jednotky, které odešly až v roce 2000. Ani pak napětí neskončilo a v létě 2006 vyústilo v měsíční válku. I poté se Hizballáh a izraelská armáda přes hranici ostřelovaly. Tyto boje výrazně zesílily loni po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.

USA: Zpráva, že Izraelci využívají Palestince jako lidské štíty, je znepokojivá

Izraelci využívají Palestince jako živé štíty, tvrdí zpráva. Znepokojivé, zní z USA

Americká vláda vyjádřila znepokojení nad zprávou, že izraelská armáda v Pásmu Gazy posílá palestinské civilisty na inspekce objektů, kde mohou být nastražené výbušniny. S informací přišel v úterý deník Haarec, podle kterého tuto praktiku Izraelci využívají napříč Gazou, a to s vědomím důstojníků. Washington vyzval židovský stát k objasnění situace.

Přečíst článek

Od loňského října se Hizballáh, který je spojencem Hamásu, a izraelská armáda na hranici ostřelují téměř denně. Podle serveru The Times of Israel (ToI) si tyto útoky vyžádaly na izraelské straně smrt 26 civilistů a 19 vojáků, zatímco v Libanonu zemřely desítky civilistů. Hizballáh uvádí, že při nich zahynulo na 430 jeho členů, zejména v Libanonu, ale také v Sýrii, a rovněž na 70 členů skupin spřízněných s Hizballáhem.

Nebezpečí otevřené války Izraele s Hizballáhem se zvýšilo koncem července, kdy Izrael na předměstí Bejrútu zabil důležitého velitele libanonského hnutí Fuáda Šukra. Den nato byl v Teheránu, zřejmě rovněž Izraelem, zabit politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja, což dále zesílilo obavy z války v regionu.

Navzdory dnešním izraelsko-libanonským útokům budou zřejmě pokračovat v Káhiře jednání o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích, které Hamás zadržuje od loňského října. Server ToI s odvoláním na izraelské činitele informoval, že do Káhiry dnes zamířil izraelský vyjednávací tým v čele s šéfem Mossadu Davidem Barneou a ředitelem bezpečnostní služby Šin Bet Ronenem Barem. Zástupci Hamásu byli v Káhiře v sobotu. Izrael a Hamás jednají nepřímo za zprostředkování Egypta, Kataru a Spojených států.

Reklama

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Nová válka na obzoru. Střet mezi Izraelem a Hizballáhem se blíží, tvrdí američtí zpravodajci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme