Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Psí genocida. V Turecku jsou v ohrožení miliony toulavých psů

V Turecku a Řecku se lidé s toulavými psy setkávají na každém kroku
Profimedia.cz
Michal Nosek
nos

Turecký parlament schválil zákon, který připravuje možnost pro utracení milionů toulavých psů. Norma vyvolala protesty v Istanbulu a Ankaře, které jsou známé množstvím pouličních psů. 

Reklama

Psi, kteří představují hrozbu pro lidský život nebo zdraví, jejichž chování nelze kontrolovat nebo mají nevyléčitelnou chorobu, mohou být utraceni. Tak hovoří aktuálně schválený zákon.  

Hlavní opoziční Republikánská lidová strana změnu nazvala „zákonem o masakru zvířat“ a předseda Ozgur Ozel uvedl, že se obrátí na Ústavní soud s žádostí o zvrácení. 

Rizikový faktor

Prezident Recep Erdogan, hlavní zastánce zákona, tvrdil, že toulaví psi jsou rizikem pro veřejné zdraví a útočí na lidi a jiná zvířata. „Toto je zákon k nápravě mezní situace, ne o masakru," řekl ministr zemědělství a lesnictví Ibrahim Yumakli v turecké televizi. 

Městské úřady jsou nyní povinny shromažďovat a pečovat o psy, dokud se nenajde původní nebo nový majitel. Navíc musí během příštích čtyř let vylepšit nebo zřídit nové útulky. Aktuálně se tedy zákon rozšířil o možnost toulavé zvíře utratit. To vyvolalo protesty v Turecku i na internetu. Kritici tvrdí, že zákon by mohl být použit svévolně a vést k zabíjení libovolných zvířat. 

Reklama

Kastrace by byly vhodnější

Nilgun Padir, učitelka v důchodu a aktivistka za práva zvířat, která se deset let stará o toulavé psy, pro agenturu Bloomberg uvedla, že návrh zákona přehlíží další problematické oblasti. 

Součástí hlídání může být výcvik i další služby

Kolik stojí hlídání psa? K ceně dovolené připočítejte další tisíce korun

Jedete na dovolenou a váš pes s vámi nesmí? Tenhle problém řeší před prázdninami tisíce domácností. Pokud chlupáče nepohlídá někdo z rodiny, nezbývá, než se spolehnout na služby psího hotelu. Nebo si na venčení a péči najmout hlídačku. Stačí do internetového vyhledavače napsat heslo hlídání psů. Jak ale poznat tu nejvhodnější?

Přečíst článek

„Pokud ti, kteří chovají zvířata a nelegálně je prodávají, nebudou čelit represivním opatřením, mohou zabít všechna zvířata, ale kýžený výsledek to nepřinese,“ řekla místo toho, aby vyzvala k hromadnému očkování a sterilizaci. Psi ve vesnicích jsou pravidelně ponecháni nekastrovaní, což je zásadní problém dodala. 

Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky

Stanislav Šulc: Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky. Nejde o auta v centru

Dvojice bernardýnů a u nich sedící seniorka či senior hrající na tahací harmoniku se stala novou atrakcí Václavského náměstí již před několika lety. Nyní se i kvůli nim vedení hlavního města Prahy rozhoupává k zákazu zneužívání zvířat pro takzvaný „busking“, což je hezčí výraz pro žebrotu. Zákaz by mohl začít platit ještě letos. A jde o jednu z nejsmysluplnějších regulací, s nimiž stávající vedení města přichází.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme