Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin jednal s íránským prezidentem Pezeškjánem

Putin se sešel s íránským prezidentem Pezeškjánem
ČTK
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin v hlavním městě středoasijského Turkmenistánu jednal se svým íránským protějškem Masúdem Pezeškjánem. Šlo o jejich první osobní setkání od zvolení íránského prezidenta, uvedla ruská agentura RIA Novosti.

Reklama

Putin čeká, že se s íránským prezidentem znovu setká na summitu skupiny rozvíjejících se států BRICS, který se uskuteční tento měsíc v ruské Kazani. Pezeškján uvedl, že doufá, že se v Kazani podaří uzavřít dohodu o strategickém partnerství s Ruskem, napsala agentura TASS.

Putin při setkání s Pezeškjánem poznamenal, že íránského prezidenta očekává v Kazani, kde se plánuje také bilaterální schůzka. Vztahy Íránu s Ruskem označil za strategické a upřímné, sílící každý den, a také ocenil shodu postojů obou zemí na mezinárodní scéně.

Na pořadu dnešní schůzky byla podle Putinova mluvčího bilaterální spolupráce a situace na Blízkém východě.

Írán vystupuje jako spojenec Moskvy ve válce Ruska proti Ukrajině. Ruským vojskům mimo jiné dodal drony Šáhed, používané k útokům na Ukrajinu. Od dovozu mezitím Rusko přešlo k licenční výrobě.

Reklama

Současně se zhoršuje situace na Blízkém východě, kde Izrael pokračuje v operacích proti teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy a militantnímu hnutí Hizballáh, které je nejmohutnější vojenskou silou v Libanonu. Hizballáh, který má i několik ministrů ve vládě a poslance v parlamentu, je stejně jako Hamás podporován Íránem. Tel Aviv také chystá odvetu za íránský útok, při němž na Izrael směřovalo na 200 raket.

Němci chtějí, aby Scholz zatelefonoval Putinovi a vyjednával o konci války

Většina Němců si přeje, aby kancléř Olaf Scholz zatelefonoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění institutu YouGov, který zadala a zveřejnila agentura DPA. Německá média v posledních týdnech spekulovala, že se Scholz chystá do Moskvy zavolat. Průzkum byl zveřejněn v den, kdy do Berlína dorazí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Přečíst článek

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov

Kreml popřel, že by na Ukrajině bojovali vojáci z KLDR. Další novinářská kachna, reagoval Peskov

Jako „novinářskou kachnu“ odmítl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov tvrzení jihokorejského ministra obrany, že Severní Korea pravděpodobně vyslala své vojáky, aby pomohli Rusku ve válce proti Ukrajině. Ministr to uvedl přede dvěma dny.

Přečíst článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Blíží se konec války na Ukrajině? Zelenskyj uvedl, že pro to nastala ideální doba

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při návštěvě Chorvatska uvedl, že současná situace na bojišti vytvořila příležitost pro kroky, které by do roku 2025 ukončily od února 2022 trvající rozsáhlou ruskou invazi. V čem příležitost spočívá, neupřesnil, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme