Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin míří do Mongolska, kde může být zatčen. Obavy nemáme, tvrdí Kreml

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Kreml se neobává, že by ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi hrozilo zatčení při nadcházející návštěvě Mongolska. Podle agentury AFP to řekl prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov. Středoasijská země je členem Mezinárodního trestního soudu (ICC), který na Putina vydal loni zatykač v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Reklama

„K obavám není žádný důvod. S našimi mongolskými přáteli vedeme znamenitý dialog. (...) Všechny aspekty návštěvy byly samozřejmě pečlivě připraveny,“ řekl Peskov bez dalších podrobností.

K Putinově zadržení už vyzvala Ukrajina. „Žádáme mongolské úřady, aby dostály závaznému mezinárodnímu zatykači a předaly Putina Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu,“ napsalo ukrajinské ministerstvo zahraničí na síti Telegram.

Putin má Mongolsko navštívit 3. září. Půjde o jeho první cestu do země, která podepsala římský status ICC od loňského března, kdy soud vydal na Putina zatykač kvůli deportacím ukrajinských dětí do Ruska.

Kreml, který ICC neuznává, tato obvinění vůči ruskému prezidentovi vždy důrazně odmítal. Již téměř rok a půl se však Putin vyhýbá některým zahraničním cestám, například vynechal summit BRICS v Jihoafrické republice v srpnu 2023 a summit G20 v Indii loni v září.

Reklama

Mongolsko podepsalo římský statut v roce 2000 a poté jej v roce 2002 ratifikovalo. Každý členský stát je povinen zatknout na svém území jakoukoli osobu, na kterou byl vydán zatykač ICC.

Římský statut dosud přijalo 124 zemí včetně Česka. Jurisdikci ICC naopak neuznává například Rusko, Spojené státy nebo Čína.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov: Zahráváte si s ohněm, třetí světová válka by se neomezila jen na Evropu

Západ si zahrává s ohněm, když uvažuje o tom, že by Ukrajině povolil použít zbraně, které od něj získala, k útokům v hloubi ruského území, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Spojené státy podle agentury Reuters varoval, že třetí světová válka by se neomezila na Evropu.

Přečíst článek

Voják ukrajinské armády

Borrell: Ukrajinci musí mít možnost udeřit na místa, odkud je Rusové bombardují

Země EU musí odstranit omezení pro používání zbraní poskytnutých Ukrajině, prohlásil dnes v Bruselu šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Ukrajinci podle něj musí mít možnost mířit na místa, odkud je Rusové bombardují a ostřelují. Borrell s novináři mluvil před začátkem neformálního setkání unijních ministrů zahraničí, jehož hlavním tématem bude právě situace na Ukrajině. Schůzky se účastní i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Česko zastupuje Jan Lipavský.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme