Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin: Nad Ukrajinci zvítězíme, jen není jasné kdy

Putin: Nad Ukrajinci zvítězíme, jen není jasné kdy
Profimedia
 ČTK

Nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války, který Putin rozpoutal v únoru 2022 svým rozkazem k vpádu ruských vojsk do sousední země, dnes pokračuje 968. dnem. A Vladimir Putin nepochybuje, že Rusové budou stát na straně vítězů.

Reklama

Podle agentury Reuters Putin připustil, že není jasné, kdy Rusko na Ukrajině zvítězí, ale ujistil, že je připraveno pokračovat v boji, dokud vítězství nedosáhne.

Zároveň uvedl, že Rusko za žádných okolností nedovolí, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně. „Mohu rovnou říci, že Rusko to (jaderné zbraně na Ukrajině) nepřipustí za žádných okolností. Něco takového nelze utajit a jsme schopni sledovat jakýkoliv pohyb v tomto směru. Jakýkoli krok v tomto směru narazí na odpovídající reakci,“ řekl Putin podle listu Kommersant při setkání se zástupci médií ze skupiny rozvíjejích se zemí BRICS, jejíž summit bude v Kazani příští týden hostit.

Putin tvrdil, že ukrajinské vedení ještě před vypuknutím války hovořilo o tom, že Ukrajina by měla mít jaderné zbraně. Dnes rovněž prohlásil, že „ukrajinskou krizi“ způsobil Západ, na který rovněž svaloval vinu za rozpoutání války v roce 2014.

Ukrajina se po rozpadu Sovětského svazu zřekla jaderných zbraní rozmístěných na jejím území výměnou za přísliby bezpečnosti a respektování územní celistvosti obsažené v takzvaném budapešťském memorandu, jehož signatářem bylo i Rusko. To ale závazky dané Putinovým předchůdcem Borisem Jelcinem nedodrželo, když na jaře 2014 anektovalo ukrajinský Krym a podpořilo povstání separatistů ve východoukrajinském Donbasu v reakci na svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě.

Reklama

Rutte: Rusko je možná hlasité, ale NATO je silné. Podpora Ukrajiny není charita

Podpora Ukrajiny není podle nového generálního tajemníka NATO Marka Rutteho charitou, je to investice do naší vlastní bezpečnosti. Rutte to dnes řekl na závěr dvoudenního jednání ministrů obrany Severoatlantické aliance, kterému jako nový šéf NATO poprvé předsedal. Všichni v NATO podle něj vědí, že se Ukrajina stane členem aliance. Kdy by se tak mohlo stát, ale nezmínil.

Přečíst článek

Odchod z Ruska se zahraničním firmám prodraží

Odchod z Ruska se zahraničním firmám prodraží

Ruské úřady přitvrdily podmínky, které musí splnit zahraniční společnosti při odchodu z Ruska: prodraží se jim příspěvek do ruského rozpočtu a také budou muset svá ruská aktiva prodávat ještě s větší slevou než dosud, uvedl ruský ministr financí Anton Siluanov. Příspěvek do státního rozpočtu se zvyšuje z 15 na 35 procent z částky dohodnuté při transakci, přičemž při prodeji musí z tržní ceny slevit tři pětiny, a ne polovinu jako dosud.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kyjev by neváhal obětovat i posledního Ukrajince, vysmál se Kreml Zelenského plánu vítězství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme