Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin opět navýšil počet vojáků v ruské armádě

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin výnosem navýšil tabulkový počet ruských vojáků o asi 180 tisíc na celkových 1,5 milionu. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného na internetových stránkách Kremlu. Je to potřetí od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022, co Moskva rozšířila řady armády, připomněl ruskojazyčný server BBC.

Reklama

Předchozím výnosem z loňského prosince Putin stanovil počet příslušníků ozbrojených sil na 2,2 milionu lidí, včetně 1,3 milionu vojáků. Zveřejněný dekret, který vstoupí v platnost letos 1. prosince, hovoří celkem o 2,38 milionu lidí včetně 1,5 milionu aktivních vojáků.

Rusko kromě toho v září 2022 oznámilo „částečnou mobilizaci“ asi 300 tisíc záložníků k doplnění ztrát, které utrpěly ruské jednotky válčící na Ukrajině. To podle agentury Reuters přimělo desítky tisíc mužů v branném věku k útěku ze země.

Rusko 24. února 2022 vpadlo ze tří směrů na Ukrajinu a rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války. Kreml dlouhodobě uvádí, že prozatím žádnou novou mobilizaci neplánuje a že se chce i nadále spoléhat na dobrovolníky, kteří se na základě na ruské poměry lukrativních smluv přihlásí do boje. Letos v červenci Putin zdvojnásobil jednorázový příspěvek při uzavření kontraktu s armádou na 400 tisíc rublů (asi 99 tisíc korun).

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Použití dalekonosných zbraní vůči Rusku bude znamenat válku s NATO

Pokud Západ povolí Ukrajině útočit dalekonosnými zbraněmi na cíle hluboko na ruském území, bude to znamenat, že země Severoatlantické aliance jsou ve válce s Ruskem, uvedl podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev už měsíce naléhá zejména na Spojené státy, aby zrušily omezení týkající se použití amerických zbraní poskytnutých Ukrajincům.

Přečíst článek

Reklama

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Vraťte Ukrajině anektovaný Krym, vyzval Rusko Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval k navrácení Moskvou anektovaného Krymského poloostrova Ukrajině. Válka by podle něj měla skončit mírem respektujícím ukrajinskou územní celistvost, svrchovanost a nezávislost, informovala agentura Anadolu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko nikdy mírová jednání neodmítalo, uvedl Putin. Navrhl země, které by mohly pomoct s jeho vyjednáváním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme