Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin plánoval vraždu šéfa německé zbrojovky, zjistili agenti

Rheinmetall
Profimedia
 ČTK

Spojené státy a Německo odhalily plán Ruska na vraždu generálního ředitele německého zbrojního koncernu Rheinmetall, který dodává zbraně Ukrajině. Na svém webu o tom dnes informovala americká televizní stanice CNN.

Reklama

Americké zpravodajské služby začátkem tohoto roku zjistily, že ruská vláda plánovala zavraždit výkonného ředitele zbrojovky Rheinmetall Armina Pappergera. Koncern vyrábí dělostřelecké granáty a vojenská vozidla pro Ukrajinu. CNN se odvolává na informace, které získala od pěti amerických a západních představitelů.

Armin Papperger, CEO německé zbrojovky Rheinmetall Profimedia

Vražda Armina Pappergera byla podle zjištění jednou z řady ruských plánů na likvidaci vedoucích představitelů obranného průmyslu v celé Evropě, kteří podporují válečné úsilí Ukrajiny, uvedly zdroje. Zbrojovka Rheinmetall se dostala do popředí právě kvůli dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Plán na zabití Pappergera byl podle CNN nejpokročilejší. Když se Američané o této snaze dozvěděli, informovali Německo, jehož bezpečnostní služby pak mohly Pappergera ochránit a plán překazit. Vysoce postavený německý vládní úředník potvrdil, že Berlín o plánovaném atentátu informovaly Spojené státy.

Rheinmetall

Německé granáty i tanky bude Rheinmetall vyrábět i na Ukrajině

Německý výrobce zbraní Rheinmetall se chystá otevřít na Ukrajině nové závody na výrobu munice či vojenských vozidel. Ve čtvrtek to podle agentury AFP oznámil šéf společnosti Armin Papperger.

Přečíst článek

Reklama

Papperger byl jednoznačným cílem. Jeho společnost Rheinmetall je největším a nejúspěšnějším německým výrobcem důležitých dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů, které se staly rozhodující zbraní ve válce na Ukrajině, píše CNN. Společnost má v nadcházejících týdnech otevřít na Ukrajině továrnu na výrobu obrněných vozidel, což je podle jednoho ze zdrojů obeznámeného se zpravodajskými informacemi pro Rusko velmi znepokojivé.

Rusko už více než půl roku provádí v Evropě různé sabotáže tak, že najímá místní amatéry, kteří se podílejí na všech možných akcích - od žhářských útoků na sklady zbraní pro Ukrajinu až po drobné vandalské činy, jejichž cílem je zastavit přísun zbraní ze Západu na Ukrajinu a otupit veřejnou podporu Kyjevu.

Zbrojaři nabírají nejvíc lidí od dob studené války

Globální zbrojařské skupiny nabírají nové zaměstnance nejrychleji od konce studené války. Reagují tak na rekordní objednávky v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a rostoucím geopolitickým napětím. Na základě průzkumu mezi 20 největšími obrannými a leteckými koncerny ze Spojených států a z Evropy to napsal britský deník Financial Times (FT). Jen letos chtějí tyto firmy přijmout desítky tisíc lidí.

Přečíst článek

NATO Day, stíhačky F-35

Zbrojaři přestávají být "ti zlí". Jejich akciím se skvěle daří

Finanční sektor tváří v tvář ruské agresi na Ukrajině pomalu mění postoj k financování obranného průmyslu. Konzervativní banky ovšem mění své zavedené přístupy jen velmi pomalu. Ve věci chce pomoci i Evropská investiční banka.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bayer, RoundUp

Úleva pro německý Bayer. Americký soud o stovky milionů snížil odškodné, které musí zaplatit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme