Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin: Použití dalekonosných zbraní vůči Rusku bude znamenat válku s NATO

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Pokud Západ povolí Ukrajině útočit dalekonosnými zbraněmi na cíle hluboko na ruském území, bude to znamenat, že země Severoatlantické aliance jsou ve válce s Ruskem, uvedl podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev už měsíce naléhá zejména na Spojené státy, aby zrušily omezení týkající se použití amerických zbraní poskytnutých Ukrajincům.

Reklama

Pokud podle Putina toto omezení padne, „nebude to znamenat nic menšího než přímé zapojení zemí NATO do války na Ukrajině“. „Znamenalo by to, že země NATO jsou ve válce s Ruskem,“ prohlásil šéf Kremlu. Upozornil, že na základě hrozeb, kterým bude čelit, hodlá Rusko přijímat „odpovídající řešení“.

Spojené státy kvůli obavám z eskalace konfliktu dosud odmítaly souhlasit, aby jimi dodávané dalekonosné zbraně Ukrajina použila k útokům proti cílům v ruském vnitrozemí. Stanovisko Washingtonu v této věci se však v poslední době mění a prezident Joe Biden tento týden řekl, že USA pracují na zrušení restrikcí. V pátek chce o věci jednat s britským premiérem Keirem Starmerem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i někteří západní politici připomínají, že z letišť v ruském týlu startují bombardéry, které odpalují střely proti civilním cílům na Ukrajině. Rusko zahájilo válku proti sousední zemi v únoru 2022.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Sikorski: Polsko chce, aby Ukrajina mohla odpalovat dalekonosné střely

Polsko chce, aby Ukrajina mohla využívat střely dlouhého doletu proti cílům na ruském území, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski po jednání se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem. Varšava chce zvýšit tlak na Moskvu, uvedl podle agentury Reutets šéf polské diplomacie.

Přečíst článek

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin

BIS: Rusko dál zůstává největší bezpečnostní hrozbou pro Česko

Rusko zůstávalo loni stejně jako v předchozích letech zdaleka největší hrozbou pro bezpečnost České republiky, uvedla ve své výroční zprávě Bezpečnostní informační služba (BIS).

Přečíst článek

Rusové přešli v Kurské oblasti do protiútoku

Rusové přešli v Kurské oblasti do protiútoku

Ruská vojska v Kurské oblasti, do které 6. srpna vpadly ukrajinské jednotky, přešla do protiútoku, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na neoficiální informace. Podobně o ruském protiútoku informuje zpravodajský portál Meduza, působící z lotyšského exilu. Ukrajina zprávy o ruském protiútoku a postupu ruských sil v Kurské oblasti podle BBC dosud nekomentovala.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko nikdy mírová jednání neodmítalo, uvedl Putin. Navrhl země, které by mohly pomoct s jeho vyjednáváním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme