Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin: Pravda je na naší straně. Západ Ukrajinu proměnil ve svou kolonii

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Moskva dosáhne splnění všech svých stanovených cílů, uvedl ruský prezident Vladimir Putin při příležitosti druhého výročí mezinárodně neuznávané ruské anexe čtyř ukrajinských regionů, které jeho invazní vojska zčásti okupují. Šéf Kremlu podle serveru The Moscow Times také znovu ospravedlňoval ruské válečné tažení na Ukrajině, které ruské úřady nazývají speciální vojenskou operací.

Reklama

Rusko zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu 24. února 2022, v září téhož roku se Moskva rozhodla připojit k Ruské federaci ukrajinskou Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast. Kroku předcházelo proruskými úřady narychlo zorganizované hlasování na okupovaných územích, které Moskva vydávala za referendum o připojení k Rusku, nicméně Kyjev a většina zemí světa jeho výsledky odmítají uznat.

„Pravda je na naší straně. Všech stanovených cílů bude dosaženo,“ tvrdil Putin na videu, které Kreml zveřejnil u příležitosti takzvaného Dne sjednocení, jenž připomíná anexi čtyř ukrajinských regionů, jejichž části invazní vojska okupují a boje na nich pokračují.

Pokračující válku proti Ukrajině ruský prezident v novém prohlášení odůvodňoval jako nezbytnost k ochraně rusky mluvících obyvatel na ukrajinském Donbase před tím, co opět nazval „neonacistickou diktaturou“ v Kyjevě. Západ, respektive jeho elity, ve Putin své řeči obvinil z toho, že Ukrajinu „proměnily ve svou kolonii a vojenský odrazový můstek namířený proti Rusku“.

Putin před zahájením invaze mimo jiné uváděl, že Rusko bude usilovat o „demilitarizaci a denacifikaci“ Ukrajiny. Později vpád vojsk do sousední země vysvětloval například záminkou „osvobození, ochrany a podpory“ takzvané Doněcké lidové republiky (DNR) a Luhanské lidové republiky (LNR), které v roce 2014 v reakci na svržení proruského ukrajinského prezidenta vyhlásily na východě Ukrajiny proruští separatisté za podpory Moskvy a jejích tajných služeb. Rusko před tím v rozporu s mezinárodním právem anektovalo ukrajinský poloostrov Krym.

Reklama

Kyjev a jeho západní partneři podobná opakovaná tvrzení Moskvy odmítají s tím, že jsou jen záminkou pro získání ukrajinského území.

Válku vyřešíme spravedlivou dohodou, řekl Trump po setkání se Zelenským

Trump se sešel se Zelenským. Válku vyřešíme spravedlivou dohodou, řekl

Americký exprezident a nynější kandidát republikánů do Bílého Domu Donald Trump po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským uvedl, že, pokud se dostane znovu k moci, bude chtít vyřešit válku na Ukrajině spravedlivou dohodou. Podle tiskových agentur řekl, že chce na tom pracovat s Ruskem a s Ukrajinou.

Přečíst článek

Slovenský prezident Peter Pellegrini

Pellegrini: Slovensko musí být připravené na jaderný incident na Ukrajině

Slovenské úřady by měly zvýšit svou pohotovost, aby země dokázala čelit případnému jadernému incidentu na Ukrajině. Podle webu agentury TASR to v prostorách OSN řekl slovenským novinářům prezident Peter Pellegrini.

Přečíst článek

Rusko neprovede testy jaderných zbraní, pokud se k nim neuchýlí Washington

Kreml se opět vyjádřil k použití jaderných zbraní. Záleží prý na USA

Rusko neprovede testy jaderných zbraní, pokud se k nim neuchýlí Washington, prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Učinil tak v době, kdy se objevily spekulace, že by Kreml mohl upustit od postsovětského moratoria na jaderné testy, zatímco západní země zvažují, zda povolí Kyjevu, aby jejich zbraněmi mohl udeřit na území Ruska, podotkla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme