Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin prodloužil zákaz dovozu potravin ze Západu

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin schválil návrh dohody o strategickém partnerství s Íránem. Současně svým výnosem o další dva roky prodloužil zákaz dovozu potravin ze Západu, který zavedl v roce 2014 v reakci na západní sankce uvalené na Rusko po anexi ukrajinského poloostrova Krym a vyvolání povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

Reklama

Putinův výnos prodlužuje ruské embargo od 1. ledna 2025 do 31. prosince 2026, uvedly tiskové agentury. Zákaz platící už deset let bývá obvykle prodlužován o rok, poznamenala agentura Interfax.

Ruský prezident přijal návrh ministerstva zahraničí, dohodnutý s dalšími rezorty a úřady, ohledně návrhu dohody o komplexním strategickém partnerství s Íránem. „Pokládám za vhodné podepsat dohodu na nejvyšším úrovni,“ uvedl Putin v příslušném nařízení, aniž by však zmínil, kdy by dohodu mohl podepsal.

Minulý týden Evropská unie a Spojené státy ohlásily, že zareagují novými sankcemi na íránskou dodávku balistických raket Rusku, kterému Teherán pomáhá pokračovat v agresi proti Ukrajině, a tím i bezprostředně ohrožuje bezpečnost v Evropě. Teherán dodávku raket popírá, Moskva ji však přímo nepopřela.

Írán by podle médií mohl Rusku dodat stovky raket, podobně jako dodal tisíce dronů, použitých při náletech proti ukrajinským městům a vsím. Rusko na oplátku začalo Íránu poskytovat podle médií moderní systémy protivzdušné obrany. Rusku ve válce proti Ukrajině také nasadilo severokorejské rakety a dělostřeleckou munici.

Reklama

Ukrajinci odpálili ruský muniční sklad. Rusové město evakuovali

Ruské úřady ve středu oznámily částečnou evakuaci města Toropec v Tverské oblasti. Média informují o silných explozích a o útoku ukrajinských dronů, které podle nich během noci zasáhly muniční sklad. Nejmenovaný zdroj z ukrajinské tajné služby SBU později několika ukrajinským a mezinárodním médiím řekl, že ukrajinský dronový útok tam zničil velký sklad s řízenými střelami, naváděnými bombami a dělostřeleckou municí. Regionální činitelé informují pouze o útoku ukrajinských bezpilotních letounů a o požáru. Toropec, kde žije kolem 13 tisíc obyvatel, leží několik set kilometrů severozápadně od Moskvy, nedaleko hranic s Běloruskem.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin si se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem rozumí

Čína a Rusko zahájily společné vojenské cvičení

Čína a Rusko zahájily společné vojenské námořní cvičení. Lodě čínské pobřežní stráže Mej-šan a Siou-šan připluly do ruského přístavu Vladivostok na Dálném východě. Informovala o tom agentura Reuters. Slavnostní setkání flotil se již uskutečnilo, na programu jsou společná cvičení i hlídky. Společné cvičení je plánováno do 20. září.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme