Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin: V Rusku přijmeme všechny cizince, kteří odmítají „neoliberální“ postoje vlastní země

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Rusko poskytne pomoc cizincům, kteří souzní s tradičními ruskými duchovními a morálními hodnotami a naopak odmítají „neoliberální“ postoje vlastní země. Výnos, který takovým občanům jiných zemí pomůže s přesídlením do Ruska, podle agentury TASS potvrdil ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremlu od února 2022, kdy vyslal invazní vojska na Ukrajinu, zintenzivnil boj proti tomu, co nazývá západními hodnotami.

Reklama

Výnos, zveřejněný v on-line věstníku, umožňuje ve výjimečných případech udělit cizincům a osobám bez státní příslušnosti povolení k dočasnému pobytu, a to bez dokladu potvrzujícího znalost ruštiny, historie nebo základů ruské legislativy. Dekret to označuje za „humanitární pomoc“.

Politika země, ze které se lidé chtějí vystěhovat do Ruska, se má podle dokumentu zakládat na „destruktivních neoliberálních ideologických postojích, které jsou v rozporu s tradičními ruskými duchovními a morálními hodnotami“.

FOTOGALERIE: Ruský útok na supermarket v ukrajinské Kosťantynivce

Reklama

Seznam zemí, které svým občanům vnucují nezdravé postoje, podle TASS vypracuje ruská vláda. Ruské ministerstvo zahraničí dostalo pokyn, aby od září začalo vydávat tříměsíční víza pro osoby, které o ně budou žádat z morálních důvodů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Investice do osvobození. V Rusku kontrolujeme 1250 kilometrů čtverečních, uvedl Zelenskyj

Ukrajinské síly pokračují ve své operaci v Kurské oblasti na západě Ruska, kde ovládly více než 1250 kilometrů čtverečních a 92 obcí, prohlásil podle tiskových agentur ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjevě v projevu před ukrajinskými velvyslanci.

Přečíst článek

Server Meduza připomněl, že Putin v listopadu 2022, několik měsíců po rozpoutání největšího pozemního konfliktu v Evropě od druhé světové války, schválil „základy státní politiky pro zachování a posílení tradičních ruských duchovních a morálních hodnot“. Zahrnují 17 pojmů včetně „vyšších morálních ideálů“ nebo „historické paměti“.

Agentura AFP dříve podotkla, že v posledních letech v souvislosti s údajnou „dekadencí“ západní společnosti, kterou Putin hlasitě kritizuje, v Rusku sílí politická konzervativní linie. Tu dál podpořila ruská invaze na Ukrajinu, kterou Kreml líčí i jako boj proti západním hodnotám.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme