Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin: Vážím si podpory KLDR ve válce s Ukrajinou

Putin a Kim
Profimedia
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin v článku pro severokorejská média poděkoval KLDR za podporu ve válce proti Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Západní země se domnívají, že Severní Korea poskytuje Rusku zbraně a munici, kterou ruská armáda používá při bojích na Ukrajině. Moskva i Pchjongjang to však odmítají. Rusko a KLDR podle Putina, který zahájí návštěvu této asijské země, spojuje to, že odmítají světový řád vedený Spojenými státy.

„Velmi si ceníme pevné podpory, kterou KLDR poskytuje ruské speciální vojenské operaci na Ukrajině,“ uvedl Putin. Jako speciální vojenskou operaci označují ruské úřady invazi do sousedního státu, kterou Moskva na Putinův příkaz zahájila v únoru 2022. Putin rovněž zdůraznil, že Rusko a KLDR by měly ještě více spolupracovat s cílem vzdorovat nátlaku, kterému jsou obě země podle něj vystaveny ze strany Západu. Ten podle Putina „brání vytvoření multipolárního světa založeného na vzájemném respektu“.

Nové platební systémy

Rusko, podobně jako KLDR, čelí sankcím ze strany USA či evropských států. Putin uvedl, že Rusko a Severní Korea vyvinou blíže nespecifikované obchodní a platební systémy, „které nebudou pod kontrolou Západu“, a společně se postaví proti sankcím, jež označil za „jednostranná a nezákonná omezující opatření“. Moskva a Pchjongjang rovněž rozšíří spolupráci v turistickém sektoru, kultuře a vzdělávání.

FOTOGALERIE: Ruské rakety zasáhly Charkov

Reklama

V KLDR po 24 letech

Putin dnes zahajuje návštěvu KLDR, kam naposledy zavítal v roce 2000. Moskva v poslední době podniká kroky ke sbližování s politicky izolovanou diktaturou KLDR. Podle západních zemí Severní Korea pomáhá Rusku s agresí proti Ukrajině dodávkami dělostřelecké munice a balistických raket. OSN uvedla, že alespoň jedna raketa použitá ruskou armádou ve válce na Ukrajině byla vyrobena v KLDR. Podle Ukrajiny Rusko použilo při bojích nejméně 50 severokorejských balistických raket.

Putin píše v článku pro severokorejská média, že obě země spojuje odmítání světového uspořádání pod vedením Spojených států. Pro KLDR je Rusko cenným spojencem, protože Moskva jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN blokuje vymáhání a zpřísňování rezolucí, které zakazují Severní Koreji mít jaderný program či vyvíjet balistické rakety.

Spojené státy vyjádřily ohledně prohlubujících se vztahů mezi Ruskem a Severní Koreou znepokojení. Znepokojeni jsme „nejen kvůli dopadům, které to bude mít na ukrajinský lid, protože severokorejské rakety jsou stále užívány proti ukrajinským cílům, ale také kvůli tomu, že by to mohlo mít dopady na bezpečnost Korejského poloostrova“, řekl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

Jižní Korea podle mluvčího jihokorejského ministerstva zahraničí Rusko varovala, že jakákoli jeho spolupráce s KLDR „nesmí postupovat směrem, který by znamenal porušování rezolucí RB OSN či narušoval mír a stabilitu na Korejském poloostrově“.

Hlavní část Putinovy návštěvy v Severní Koreji se odehraje ve středu. Ruští činitelé nevylučují, že během návštěvy budou podepsány nové dohody. Součástí ruské delegace jsou i ministr obrany Andrej Belousov a šéf diplomacie Sergej Lavrov. Z KLDR se Putin přesune do Vietnamu.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: O míru můžeme jednat, až Ukrajina splní naše podmínky

Ruský prezident Vladimir Putin podle agentury TASS označil stažení ukrajinských vojáků z východu a jihu Ukrajiny za podmínku pro rozhovory s Kyjevem. Ukrajinské jednotky podle šéfa Kremlu musí opustit Doněckou, Luhanskou, Chersonskou i Záporožskou oblast, tedy regiony, které Rusko částečně okupuje. Jakmile to Kyjev učiní a zaváže se nevstoupit do NATO, Moskva přeruší palbu a bude připravena k jednání, cituje TASS ruského vůdce.

Přečíst článek

Mariupol, evakuace civilistů

Páchali Rusové v Mariupolu válečné zločiny? Použili hladovění civilistů jako vojenskou taktiku

Ruské invazní síly používaly během 85 dní trvajícího obléhání ukrajinského města Mariupol v roce 2022 jako vojenskou taktiku hladovění civilistů. Uvedla to podle agentury Reuters organizace specializující se na humanitární právo Global Rights Compliance ve své zprávě.

Přečíst článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Mír s Rusy na nynější linii fronty by vedl jen k další válce

Mír s Ruskem by na nynější linii fronty byl jen pauzou před další válkou, kterou by ruský prezident Vladimir Putin chtěl získat nová území. V projevu před poslanci francouzského parlamentu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle něhož se celá Evropa vinou Ruska ocitla ve válce, kterou Putin nesmí vyhrát. Zelenskyj poděkoval Francii za dosavadní pomoc, jeho země však podle něj potřebuje v době těžkých bojů další podporu. Kreml uvedl, že Francie chystanou pomocí rozdmýchává napětí.

Přečíst článek

Reklama

Související

KLDR stojí za Putinem a všemi jeho rozhodnutími, řekl ruskému prezidentovi Kim

Putin se sešel s Kim Čong-unem. Moskva i Pchjongjang vedou svatou válku proti Západu, řekl šéf KLDR

Přečíst článek
Kim Čong-un odjíždí do Ruska, rozloučení na nádraží asi 11. září 2023.

Čím jel „šotouš“ Kim Čong-un do Ruska? Obrněným vlakem plným ozbrojenců a šampaňského

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme