Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin: Západ ignoruje ruské životní zájmy

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Západ využívá Ukrajinu k vytvoření kritického ohrožení bezpečnosti Ruska a ignoruje ruské životní zájmy, prohlásil na summitu skupiny BRICS v ruské Kazani prezident Vladimir Putin.

Reklama

Západ se snaží na ukrajinském bojišti uštědřit Rusku strategickou porážku, ale tyto kalkulace jsou iluzorní, prohlásil dále Putin, na jehož rozkaz ruská vojska předloni v únoru vpadla do sousední země a rozpoutala tak nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války.

„Iluzorní kalkulace“

„Ukrajinu využívají k vytvoření kritických hrozeb pro bezpečnost Ruska. Ignorují při tom naše životní zájmy, spravedlivé obavy ohledně porušování práv rusky hovořících lidí a nyní už vůbec neskrývají cíl uštědřit naší zemi strategickou porážku,“ prohlásil na adresu západních států Putin podle agentury Interfax. Ruský prezident označil západní kalkulace za „iluzorní“, vyplývající podle něj z neznalosti dějin Ruska a ignorování jednoty, síly semknutosti ruského lidu.

„Ve válce nezvítězí ten, kdo páchá zločiny, ničí a deportuje děti,“ zareagoval podle agentury Interfax-Ukrajina ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v narážce na zatykač, který vydal Mezinárodní trestní soud na Putina kvůli odvlékání dětí z okupovaných území do Ruska. Zatímco na „putinském summitu“ se řeční o nepřípustnosti eskalace, k frontě mezitím mohou přesouvat severokorejské vojáky, upozornil Zelenskyj. Ve válce ale podle něj nakonec zvítězí ten, kdo dokáže semknout země světa na základě lidských hodnot a Charty OSN.

Putin nejprve odůvodňoval ruskou invazi snahou „demilitarizovat“ a „denacifikovat“ sousední zemi, v jejímž čele stojí prezident židovského původu a v jejíž politice - podle volebních výsledků - sehrává krajní pravice jen okrajovou roli. Posléze, jak se válka prodlužovala, začal obviňovat ze zatažení Ruska do války Západ, který poskytl bránicí se zemi vojenskou a další pomoc.

Reklama

Skupina rozvíjejících se ekonomik BRICS bývá považována za konkurenta skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7. Sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu, Jihoafrickou republiku a od letoška další země, včetně Íránu či Spojených arabských emirátů.

Putin dříve hovořil o zájmu více než tří desítek států připojit se k uskupení. Šéf íránské diplomacie Abbás Arakčí podle TASS mezitím uvedl, že vůdci států BRICS se v Kazani rozhodli v reakci na žádost 30-35 zemí zatím nepřijímat nové členy, ale některým dalším státům umožnit připojit se ke skupině v postavení partnerů. Íránský diplomat zdůraznil, že k přijetí do skupiny je nutný konsensus všech členů.

Donald Trump a Elon Musk

Musk dostal varování od amerického ministerstva

Americké ministerstvo spravedlnosti varovalo miliardáře Elona Muska a jím založený akční výbor PAC ohledně vyplácení milionových odměn voličům, kteří podepíší petici na podporu prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Dle úřadu může Musk porušovat federální zákon, uvedl server CNBC, který citoval NBC News.

Přečíst článek

Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko a ruský prezident Vladimir Putin

Vysílá KLDR vojáky na pomoc Rusku? Je to nesmysl, tvrdí Lukašenko

Za nesmysl označil běloruský autoritářský vůdce a spojenec Moskvy Alexandr Lukašenko tvrzení, že Severní Korea vysílá vojáky na podporu ruského vojenského tažení na Ukrajině. Pokud by se tyto informace potvrdily, byl by to podle něj krok směrem k eskalaci konfliktu. Vyjádřil se tak v rozhovoru s britskou stanicí BBC na okraj summitu rozvíjejících se ekonomik uskupení BRICS v ruské Kazani, jehož členem by se Bělorusko pod Lukašenkovým vedením rádo stalo.

Přečíst článek

Prezidentské volby v USA se blíží

Prezidentské volby v USA se vyostřují. Trump je fašista, uvedla Harrisová

Za fašistu označila americká viceprezidentka a kandidátka demokratů na příští hlavu státu Kamala Harrisová svého republikánského soka a někdejšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Informovala o tom stanice CNN, podle níž se tak Harrisová vyjádřila poté, co bývalý personální šéf Trumpova Bílého domu John Kelly o exprezidentovi řekl, že obecně zapadá do definice fašisty. Ten se ohradil, Kellyho označil za lháře a hlupáka, Harrisovou za hrozbu pro demokracii.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme