Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rakušan: Pracujeme i s verzí, že je českým školám vyhrožováno z Ruska

Předseda STAN Vít Rakušan
ČTK
 ČTK

Jednou z vyšetřovacích verzí v souvislosti s výhrůžkami školám z tohoto týdne je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) i varianta, že je útok součástí hybridního působení z Ruska, nebo jiné země. Od úterý v Česku každý den obdrželo výhrůžný e-mail několik stovek škol, policie závažnost hrozby považuje za velmi nízkou. S podobným problémem se potýkají i školy na Slovensku.

Reklama

Policie podle Rakušana důkladně prověřuje všechny verze, jedna z nich je i možnost hybridního působení Ruska, či jiné cizí země. „Intenzita toho útoku, koordinovanost, to, že je to mezinárodní útok, to, že se týká určitého spektra zemí, tak na mě to určitě ten dojem vysoce koordinované akce dělá,“ řekl.

Rozdíl je podle něj také v tom, že když takto vyhrožuje například nějaký student školy, je obvykle velmi rychle dohledán. „Tady se ukazuje, že i ten proces přesného dohledání je o poznání těžší, takže to svědčí na poměrně promyšlený, sofistikovaný, koordinovaný přístup,“ dodal.

Kvůli výhrůžkám vznikla ve středu pracovní skupina, ve které mají zástupci ministerstev školství, vnitra, policie a zmocněnkyně pro lidská práva řešit aktuální problémy škol i žáků. Skupina se podle Rakušana poprvé sešla ve středu, ve čtvrtek vytvářela manuál pro školy, jak se v situaci zachovat. Rozeslán měl být v pátek.

Jak mluvit s dětmi?

V manuálu je podle Rakušana popsáno, jak komunikovat s policií, ale také návod, jak o výhrůžkách mluvit s dětmi. „Snažíme se pomoci i pedagogické veřejnosti, jak se s dětmi o tom bavit, aby v nich strach nezakořenil,“ řekl.

Reklama

Pracovní skupina funguje on-line, v případě potřeby by se podle Rakušana sešla na ministerstvu vnitra. „On-line funguje v reálném čase, sdílí informace. Vyhodnocují se nové hrozby,“ řekl. Pokud by se zjistilo, že relevance hrozby stoupá, bude podle něj skupina vymýšlet nové postupy.

Dalibor Martínek: České děti se staly oběťmi hybridní války

Kdyby někdo pořád nevěděl, co je to hybridní válka, ať si promne oči. Školáci ve stovkách českých škol museli od začátku školního roku vyklidit třídy a vyběhnout někam bokem, aby se vyhnuli případné explozi bomby. Takovým útokem hrozí neznámý agresor přes e-mail. Ředitel(ka) školy nemá v případě tak závažné výhrůžky jinou možnost než přerušit výuku, vyhnat žáky pryč a volat policii. A rodiče.

Přečíst článek

Ropovod Družba

Slováci a Maďaři prudce navýšili dovoz ruské ropy. I díky Kremlu oddaným Tatarům

Maďarsko a Slovensko nyní počátkem září dramaticky navýšily dovoz ruské ropy jižní větví ropovodu Družba.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme