Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Reforma penzí. Jurečka chce dohodu v průběhu léta

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí
ČTK
 ČTK

Do konce prázdnin by mohli mít lidé v Česku jasno, jak by mohlo od příštího desetiletí pokračovat zvyšování důchodového věku. Debatu o podobě posouvání věkové hranice i dalších opatření by chtěl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uzavřít do konce srpna.

Reklama

Vládní reforma počítá s navyšováním věku nad 65 let podle prodlužování života u jednotlivých ročníků nepravidelně, a to nejvýš o dva měsíce za rok. Demografové doporučují pomalejší pravidelný růst o měsíc ročně.

Jurečka: Průměrný důchod v roce 2025 bude přes 21 tisíc

O kolik příští rok porostou důchody? Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu nadhodil první číslo. Důchodci měli polepšit v průměru o 356 korun. Průměrný důchod tak překoná hranici 21 tisíc korun.

Přečíst článek

"Návrh demografické společnosti znamená zvýšení deficitu systému. Teď je otázka, jestli se na tom shodneme, že tento krok případně uděláme, nebo neuděláme. Jasně jsem řekl, že já těmto věcným, technickým návrhům jsem připraven naslouchat. Vnímám tam některé argumenty demografické společnosti. Finálně rozhodneme na úrovni předsedů koaličních stran v průběhu prázdnin," řekl Jurečka. Zopakoval, že je připraven jednat o změnách do dalšího projednávání reformy ve Sněmovně, tedy do takzvaného druhého čtení. To by mohlo být v září či říjnu.

Gigantický deficit

Systém důchodového pojištění skončil loni v dosud nejvyšším deficitu 72,8 miliardy korun. Je to kolem procenta HDP. Beze změn by se propad do poloviny století dostal na pět procent HDP. Letošní zpráva o vývoji penzí po loňských úpravách pravidel pro předčasné důchody a zpomalení valorizací bilanci zlepšuje, a to na schodek kolem tří procent HDP. Jurečka už dřív řekl, že po reformě by se mohl deficit pohybovat kolem jednoho procenta HDP.

Reklama

Opoziční ANO chce přidat důchodcům k penzím 500 korun měsíčně

Lukáš Kovanda: Důchodci si v příštím roce pohorší. Růst důchodů nepokryje inflaci

Penzisté se v příštím roce dočkají navýšení důchodu, které však podle všeho zaostane za celoroční průměrnou inflací.

Přečíst článek

Ministerstvo práce připravilo modely, o kolik by se schodek zvětšil, pokud by se místo vládního návrhu navyšování věku zvolil pomalejší posun podle demografů. "Máme to propočítáno. Víme, jaké dopady by tato úprava přinesla," řekl Jurečka. O kolik by se systém v příštích desetiletích propadl, ale neupřesnil. Podle jeho dřívějších vyjádření by se schodek mohl v polovině století z odhadovaného procenta HDP prohloubit o několik desetin procenta, tedy v dnešních částkách až o pár desítek miliard korun.

Čtvrtina života

Důchodový věk se zvyšuje už teď. U mužů je to o dva měsíce ročně a u žen obvykle o čtyři měsíce. Ve 30. letech by se měl dostat na 65 let. Podle návrhu reformy by se měla pak penzijní hranice stanovit každý rok lidem, jimž bude zrovna 50 let podle očekávané doby jejich dožití. Posouvat by se mohla nejvýš o dva měsíce ročně tak, aby důchod trval v průměru 21,5 roku. Rostla by nepravidelně - některým ročníkům o měsíc, jiným o dva měsíce či vůbec. Demografové navrhují pomalejší a pravidelné zvedání o měsíc ročně tak, aby lidé trávili v penzi zhruba čtvrtinu života. S prodlužováním doby dožití by se mírně prodlužovala i průměrná doba v důchodu.

Doba života v důchodu se výrazně prodlužuje

Stanislav Šulc: V důchodu budeme dřív celý život než vládních 21 let

Kolik let vlastně mají lidé strávit ve starobní penzi? Zásadní, téměř filosofickou otázku otevřela vládní koalice, když se pokouší protlačit nové pojetí důchodů. To pak vznosně nazývá důchodovou reformou, o niž opravdu ani náhodou nejde. A zároveň dává opozici do rukou bič na sebe samu, který jí prohraje příští volby. Přitom řešit důchody tímto způsobem je zcela zbytečné. Než se tento sen skutečně uskuteční, pravděpodobně již bude svět stát před rozhodnutím úplně jiným – před základním příjmem.

Přečíst článek

K reformní důchodové novele se tento týden ve středu vrátil sněmovní sociální výbor, jednání ale přerušil. Dokončit by ho měl 4. září. Podle šéfa výboru Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) se v koalici diskutuje i o možné úpravě navyšování věku. "Podnět České demografické společnosti bereme vážně," řekl Kaňkovský.

Premiér Petr Fiala (ODS)

Fiala: Reforma penzí už nemůže čekat, musíme udělat první krok

Neudržitelnost penzijního systému představuje podle premiéra Petra Fialy (ODS) zásadní zátěž pro Česko. Je třeba zajistit, aby důchodové pojištění nezkolabovalo, řekl ministerský předseda po zahájení mimořádné sněmovní schůze svolané z koaličního podnětu k úvodnímu kolu debaty o sporných širších změnách v penzích.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jurečka představil reformu penzí. Důchody by měly být pětinou průměrné mzdy, přesto nižší než dnes

Jurečka představil reformu penzí. Důchody by měly být pětinou průměrné mzdy, přesto nižší než dnes

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme