Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovenská opozice kritizuje projev Fica. Vyhlásil válku demokracii a svobodě, zaznělo

Robert Fico
Profimedia
 ČTK

Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica za jeho projev během pátečních oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ve kterém Fico hovořil také o potřebě vybudování hráze proti progresivistickým a liberálním ideologiím a přirovnal je k rakovině. Zmíněné oslavy na hradě Devín v Bratislavě byly první veřejnou akcí, které se Fico zúčastnil od poloviny května, kdy se stal terčem atentátníka.

Reklama

„Premiér Fico ve svém prvním veřejném vystoupení po atentátu přirovnal liberalismus a progresivismus k rakovině. Takto asi vypadá ten pověstný smír v jeho podání. Dovoluji si ho vyzvat, aby přestal urážet statisíce voličů a voliček na Slovensku, kteří si ve volbách vybrali myšlenky svobody, rovnosti a lepší budoucnosti pro naší vlast,“ napsal v reakci předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka.

Liberalismus jako rakovina

Podle šéfa strany Svoboda a Solidarita Branislava Gröhlinga Fico zneužil svátek k šíření nenávisti a k bičování emocí. „Nejhlubším dnem projevu bylo, když liberalismus (tedy svobodu) přirovnal k rakovině. V podstatě tak vyhlásil válku válku demokracii a svobodné soutěži myšlenek a hodnot,“ uvedl.

Poslanec hnutí Slovensko Gábor Grendel tvrdil, že Ficovi nevyhovuje, aby klíčovým tématem příštích voleb bylo zrušení elitního útvaru prokuratury, snížení trestů za korupci a amnestie pro oligarchy, které podle něj prosadila vládní koalice ve dříve schválených změnách v trestním právu. Koalice proto podle Grendela potřebuje odklonit pozornost jinde.

Fico už v minulosti nešetřil slovními výpady proti politickým soupeřům. Po pokusu o atentát, při kterém útočník opakovaně postřelil Fica, vládní politici vyzývali k usmíření, někteří z nich ale pokračovali v kritice opozice a médií a opakovaně je vyzývali k omluvě.

Reklama

Na zmíněných oslavách na Devíně se do sektoru blízko řečnického pultu dostali jen vrcholní současní a bývalí politici, jakož i další pozvaní hosté. Veřejnoprávní stanice STVR, která má po změně zákona nového prozatímního ředitele, vysílala oslavy včetně projevů politiků v přímém přenosu. Nepřinesla ale záběry Fica, když politik přicházel a odcházel k řečnickému pultu, zatímco u jiných politiků tak stanice učinila. Ficův blízký spolupracovník a vicepremiér Robert Kaliňák dříve řekl, že ministerský předseda bude mít po atentátu trvalé následky, které se týkají pohybového ústrojí. Atentát na Fica úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, původně šlo o pokus o úkladnou vraždu. Střelce na Fica policisté bezprostředně po činu zadrželi a soud ho pak poslal do vazby.

Geert Wilders

K Babišově evropské frakci se přidá i pravicová PVV Geerta Wilderse

Krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se přidá k nově vznikající frakci v Evropském parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), kterou nedávno založila nacionálně konzervativní maďarská strana Fidesz, pravicově populističtí rakouští Svobodní a české hnutí ANO, informovaly o tom agentury AFP nebo DPA. Vstup oznámila i euroskeptická nacionalistická Dánská lidová strana.

Přečíst článek

Americký prezident Joe Biden

Biden: Pro boj s Trumpem jsem nejlepší kandidát

Americký prezident Joe Biden se v rozhovoru se stanicí ABC prohlásil za nejkvalifikovanějšího kandidáta do nadcházejících prezidentských voleb, ve kterých stane proti exprezidentu Donaldu Trumpovi.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme