Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozbouřený Bangladéš jde zklidnit nový premiér a nositel Nobelovy ceny za mír Júnus

Bangladéšský nositel Nobelovy ceny míru Muhammad Júnus
ČTK
 ČTK

Bangladéšský nositel Nobelovy ceny míru Muhammad Júnus, který se vrátil do vlasti, složil přísahu jako šéf prozatímní vlády, informují tiskové agentury. Předchozí vládu smetly nepokoje. Mezi nejdůležitější úkoly nového premiéra bude patřit uklidnění situace v zemi a příprava voleb po týdnech násilí a chaosu.

Reklama

Čtyřiaosmdesátiletý Júnus, který je jediným bangladéšským držitelem Nobelovy ceny, patřil mezi ostré kritiky vlády premiérky šajch Hasíny Vadžídové, která rezignovala v pondělí po více než měsíc trvajících protivládních protestech a uprchla do Indie. Júnus se do země se vrátil po léčbě, kterou absolvoval v Paříži.

„Budu bránit, podporovat a chránit ústavu,“ slíbil Júnus vsídle prezidenta Muhammada Šahabuddína, kde složil přísahu jako šéf týmu poradců, jak je prozatímní vláda označována. Ceremoniálu se neúčastnili představitelé Lidové ligy šajch Hasíny Vadžídové, která ani není zastoupena v dočasné vládě.

Jejímu šéfovi již poblahopřál indický premiér Naréndra Módí.

Reklama

Júnus, který je známý jako „bankéř chudých“, dostal v roce 2006 Nobelovu cenu za mír za založení banky, která se stala průkopníkem boje proti chudobě prostřednictvím mikropůjček potřebným.

Protesty v Bangladéši začaly v červnu požadavkem studentů na zrušení systému kvót, který přiděluje 30 procent pracovních míst ve státní správě příbuzným veteránů, kteří v roce 1971 vybojovali nezávislost země. V červenci demonstrace přerostly v násilné střety. Protesty neutichly ani poté, co nejvyšší soud systém přidělování pracovních míst ve státní správě upravil a kvótu snížil ze 30 na pět procent. Při protestech bylo podle bilance sestavené agenturou AFP zabito nejméně 432 lidí.

Xenija Karelinová

Přispěla pár dolary Ukrajině. Teď amatérské baletce hrozí 15 let v ruském vězení

Ruská prokuratura požádala soud o 15 let vězení pro americko-ruskou občanku Xeniji Karelinovou, která čelí obvinění z vlastizrady. Amatérská baletka podle ruské tajné služby FSB v roce 2022 přispěla drobným obnosem ukrajinské charitě. Informovaly o tom agentury Reuters a AP. Karelinová před soudem v Jekatěrinburgu o den dříve přiznala vinu. Rozsudek se podle jejího advokáta očekává 15. srpna.

Přečíst článek

Čerpací stanice Slovnaftu

Ropu nám vypnulo Rusko, ne Ukrajina, připouští vůbec poprvé Slovensko

Slovensko nyní vůbec poprvé přiznává, že dodávky ropy mu zastavila sama ruská strana, nikoli ukrajinská, jak dosud Bratislava i Budapešť tvrdily. Ruský Lukoil podle slovenského Slovnaftu, jejž cituje agentura Bloomberg, zastavil dodávky z titulu zásahu vyšší moci, jímž míní prohloubení ukrajinských sankcí, platné od letošního července.

Přečíst článek

Reklama

Související

Protesty ve Velké Británii

Karel Pučelík: Británie nečelí protiimigračním protestům, ale vlně rasismu. „Vyznamenali“ se Farage i Musk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme