Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozhodnuto. Dukovany rozšíří Korejci. Stavět se budou „jen“ dva bloky

Dukovany
Profimedia
 ČTK

Největší zakázka v novodobé historii Česka má vítěze. Dva jaderné bloky v Dukovanech postaví za stovky miliard korejská KHNP. Vládní kabinet Petra Fialy jí dal přednost před francouzskou EDF. „Korejská nabídka byla lepší prakticky ve všech hodnocených kritériích,“ řekl premiér.

Reklama

Nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská společnost KHNP. Zatím půjde o dva reaktory, vláda ovšem bude ještě s vítězem jednat o opci na výstavbu dalších dvou bloků v Temelíně. Cena za jeden reaktor při výstavbě dvou bloků je při současných cenách 200 miliard korun. Kabinet dal korejské společnosti přednost před francouzskou firmou EDF. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Půjde o největší a nejdražší zakázku novodobé České republiky.

Vláda se podle Fialy přiklonila k doporučení společností ČEZ, která na jaře nabídky analyzovala. „Korejská nabídka byla lepší prakticky ve všech hodnocených kritériích,“ řekl premiér. Stejně vítěznou nabídku hodnotili i ostatní členové vlády.

KHNP je nejkomplikovanější a nejsložitější varianta, kontroval na síti X menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr. Vláda podle něj dnes učinila jen rozhodnutí pro rozhodnutí. 

Kabinet ve středu rozhodl o výstavbě zatím dvou reaktorů v Dukovanech, protože podle Fialy z nabídky vyplynulo, že bude výhodnější stavba dvou bloků na stejném místě. ČEZ, který má tendr na starosti, ovšem bude s vítězným dodavatelem v příštích třech až pěti letech jednat také o opci na další dva reaktory v Temelíně.

Reklama

Šéf ČEZ Daniel Beneš a premiér Petr Fiala (vpravo) v JE Dukovany

David Ondráčka: Kdo s koho? Zákulisní hry o největší jaderný kontrakt vrcholí

Francouzi, nebo Korejci? Blíží se finální rozhodnutí, kdo dostane zakázku na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Vyhraje ekonomicky nejlepší nabídka nebo politika? Jde o největší kontrakt v novodobé historii Česka, strategické energetické a ekonomické rozhodnutí na dlouhé roky dopředu. Je na místě se ptát, jak se to celé peče v tom našem pražském lobbistickém politicko-byznysovém rybníčku. Co se děje v zákulisí tohoto klíčového rozhodnutí? Jaká kritéria vlastně rozhodnou a kdo má skutečný vliv na výběr vítěze?

Přečíst článek

Při preferované variantě výstavby dvou reaktorů by měla stavba jednoho bloku podle Fialy vyjít na přibližně 200 miliard korun. Jde o vyčíslení nákladů při současných cenách, zakázka se tak může v budoucnu prodražit. Podle odhadů vlády z roku 2020 měl jeden reaktor při tehdejších cenách vyjít na 160 miliard korun. Navýšení na aktuální cenu způsobila podle vlády inflace a další faktory.

Rozpočtové náklady na přípravné práce pro jaderné bloky v Dukovanech budou v příštích pěti letech celkem 80 až 85 miliard korun, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle řady analytiků jde však o nereálné číslo a konečná cena může být dvakrát až třikrát vyšší.

První reaktor by se měl začít stavět v roce 2029, do zkušebního provozu by měl jít v roce 2036. Analytici ale varovali před možným zpožděním celého projektu. Analytik společnosti ENA Jiří Gavor v této souvislosti upozornil na to, že KHNP ještě nikde nepostavila reaktor o požadovaném výkonu a navíc ještě nic nepostavila ani v EU.

Vítězná KHNP v reakci na svůj úspěch v tendru uvedla, že chce nadále usilovat o to, aby se do projektu zapojilo co nejvíce českých firem a pracovníků. Dosud korejská firma identifikovala 200 českých firem, se kterými by na stavbě jaderných bloků mohla spolupracovat, a uzavřela 76 memorand o porozumění. O technologii reaktoru APR1000 o výkonu 1050 MW, který Korejci v českém tendru nabídli, KHNP vede dlouhodobý spor s americkou společností Westinghouse.

Američané, kteří se tuzemského tendru dříve rovněž účastnili, k rozhodnutí uvedli, že KHNP není oprávněna tento blok používat a chtějí se kvůli tomu právně bránit. ČEZ k tomu uvedl, že má od KHNP potvrzení o vlastnických právech k technologii. Další neúspěšný uchazeč v tendru, společnost EDF, vzal výsledek jaderného tendru na vědomí. Francouzská firma zároveň deklarovala, že je připravena dál jednat s ČR při případné změně tendru.

Výběr dodavatele jaderných bloků pečlivě sledovaly také české firmy. Podle jejich zástupců nyní pro tuzemský průmysl bude zásadní maximální zapojení tuzemských společností při výstavbě nových jaderných bloků v ČR. Firmy a svazy proto nyní chtějí akcelerovat jednání o spolupráci s korejskou firmou KHNP, která se stala vítězem jaderného tendru, podle nich je potřeba začít okamžitě. Zároveň věří, že dosáhnou na dříve deklarovaný podíl 65procentní účasti českých podniků na celém projektu.

Dnešní rozhodnutí vlády ke stavbě nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany uvítali zástupci Třebíčska. Uvedli, že s vybranou jihokorejskou firmou KHNP už delší čas spolupracují na různých společenských projektech. Budování dvou bloků podle jejich předpokladů zatíží region méně, než kdyby vznikl nejdřív jeden blok a další se stavěl až s odstupem několika let. Dostavbu Dukovan i tak označili za obrovskou zátěž, která toto území čeká.

Výstavba jaderných bloků bude největší a nejdražší zakázkou novodobé České republiky. Dosud největší ohlášenou zakázkou v novodobé historii ČR byl plánovaný nákup amerických bojových letounů F-35 Lightning II, které mají přijít na 150 miliard korun. Celkové náklady na pořízení a provoz strojů do konce jejich životnosti v roce 2069 ministerstvo obrany odhaduje na 322 miliard korun.

Jaderná elektrárna Dukovany

Čtyři jaderné bloky jsou lepší, tlačí Francouzi na Fialovu vládu. Česko by se tím astronomicky zadlužilo

Fialova vláda včera fakticky zúžila výběr stavitele dalších, až čtyř jaderných bloků v Česku na dva uchazeče, a to francouzský plně již postátněný podnik EDF a korejskou státní společnost KHNP. Zřejmým favoritem je však francouzský podnik. I proto, že francouzská vláda, jež o zakázku silně stojí, má zásadní vliv v Bruselu, kde Evropská komise musí projekt výstavby tuzemských jaderných bloků schválit, takzvaně notifikovat, z hlediska oprávněnosti jeho státní podpory. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf ČEZ Daniel Beneš a premiér Petr Fiala (vpravo) v JE Dukovany

David Ondráčka: Kdo s koho? Zákulisní hry o největší jaderný kontrakt vrcholí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme