Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská balerína přispěla 50 dolarů ukrajinské charitě. Hrozí jí 20 let vězení

Ruská balerína přispěla 50 dolarů ukrajinské charitě. Hrozí jí 20 let vězení
iStock
 ČTK

V Jekatěrinburgu ve čtvrtek začal soud s třiatřicetiletou Ksenijí Karelinovou, která má americké i ruské občanství a je obžalovaná z vlastizrady kvůli tomu, že přispěla zhruba 50 dolary (1160 korun) ukrajinské charitě ve Spojených státech. Napsal to server televize CNN, podle kterého ženě hrozí až 20 let vězení.

Reklama

Amatérskou baletku, která žije v Los Angeles a v Rusku byla navštívit své rodiče, zatkli ruští policisté v lednu kvůli údajné výtržnosti. Až později ji prokuratura obvinila také z vlastizrady.

Soud se koná za zavřenými dveřmi, jak je zvykem v podobných případech v zemi, která už třetím rokem vede válku proti Ukrajině. Další stání bylo stanoveno na 7. srpen.

Agentura Reuters poznamenává, že v Rusku je v současné době vězněno nejméně 12 Američanů, kteří jsou součástí rostoucího seznamu cizinců, kteří jsou „chyceni“ v krizi vztahů mezi Moskvou a Washingtonem způsobené válkou na Ukrajině.

Je mezi nimi i americký novinář listu The Wall Street Journal Evan Gershkovich, jehož proces začne 26. června taktéž v Jekatěrinburgu. Gershkovich, který veškerá obvinění popírá, se loni stal prvním americkým novinářem zatčeným kvůli údajné špionáži od dob studené války.

Reklama

Rusko nabízí k adopci děti unesené z Ukrajiny

Rusové na internetu nabízejí unesené děti z Ukrajiny k adopci

Rusko na vládních stránkách nabízí k adopci děti unesené z Ukrajiny. Vyplývá to ze zjištění, která zveřejnil deník The Financial Times.

Přečíst článek

Ruské falešné zprávy a videa se snaží podkopat pařížskou olympiádu

Už to začíná. Rusové zaplavují sociální sítě deepfake videi o pařížské olympiádě

Ruští sportovci mají zakázáno soutěžit na letních olympijských hrách pod vlajkou své země. A Rusko se rozhodlo obrátit svůj hněv proti olympiádě a jejímu letošnímu hostiteli, Paříži, napsal list The New York Times.

Přečíst článek

Mariupol, evakuace civilistů

Páchali Rusové v Mariupolu válečné zločiny? Použili hladovění civilistů jako vojenskou taktiku

Ruské invazní síly používaly během 85 dní trvajícího obléhání ukrajinského města Mariupol v roce 2022 jako vojenskou taktiku hladovění civilistů. Uvedla to podle agentury Reuters organizace specializující se na humanitární právo Global Rights Compliance ve své zprávě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vězení

Feminismus i Islámský stát. Vězněnou ruskou režisérku tamní úřady zařadily na seznam teroristů

Přečíst článek
Provozovatel internetové encyklopedie Wikipedia dostal v Rusku další pokutu, tentokrát kvůli údajnému „šíření dezinformací” v heslech o ruské armádě.

Provozovatel Wikipedie dostal v Rusku další pokutu, nyní kvůli heslům o armádě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme