Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruské regionální volby vyhráli chráněnci Kremlu, opozice nedostala šanci

Tajemník Generální rady Jednotného Ruska Vladimir Jakušjev
ČTK
 ČTK

Ve víkendových regionálních volbách v Rusku vyhráli chráněnci Kremlu a tři bývalí členové vlády byli zvoleni do Státní dumy, dolní komory parlamentu.

Reklama

Vládní strana Jednotné Rusko si tentokrát také zajistila absolutní většinu v regionálních sněmech v Moskvě a Chabarovském kraji, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News. V Petrohradu, kde byl znovu zvolen gubernátor Alexandr Beglov, opozice podle portálu nedostala šanci postavit do voleb své kandidáty a na přehmaty u uren ve druhém největším ruském městě si stěžoval i šéf jedné z menších prokremelských stran.

V moskevském městském sněmu zvýšilo své zastoupení Jednotné Rusko. Jeho kandidáti byli zvoleni na místa stoupenců opozičního vůdce Alexeje Navalného v městském sněmu sibiřského Tomska.

Převaha Jednotného Ruska

Gubernátory o víkendu volili ve 21 ruských regionech. Všude vyhráli ti úřadující, jmenovaní prezidentem Vladimirem Putinem, či dosavadní šéfové regionů. Všichni kandidovali za Jednotné Rusko, s jedinou výjimkou v Zabajkalském kraji, kde Alexandr Osipov kandidoval jako nezávislý. V Chabarovském kraji, kde se dříve konaly protivládní protesty, vyhrál podle oficiálních údajů bývalý náměstek generálního prokurátora Dmitrij Demešin s podporou 81 procent hlasujících voličů.

Kniha o Alexeji Navalném vypráví příběh kritika ruského politického systému

Vyšla kniha o Navalném. Nenechal se zastrašit a nehodlal zůstat v exilu, píše se v ní

Redaktor deníku The Washington Post David M. Herszenhorn v knize Disident Alexej Navalnyj vypráví příběh neústupného kritika ruského politického systému. Kniha s podtitulem Profil politického vězně, která v těchto dnech vyšla v překladu Tomáše Piňose, nabízí pohled na pozoruhodný život a činnost Navalného, tvůrce opozičního hnutí patřícího k největším odpůrcům prezidenta Vladimira Putina.

Přečíst článek

Reklama

Hlasovalo se i v Kurské oblasti, jejíž část ovládla ukrajinská armáda, ale úřady otevřely volební místnosti pro obyvatele evakuované z pohraničí. Pozorovatelé si podle BBC stěžovali, že toto hlasování nebylo možné sledovat. Podle úřadů více než dvě třetiny hlasů získal úřadující gubernátor Alexej Smirnov při „bezprecedentní účasti“ v podobě 57 procent oprávněných voličů.

Nejvyšší účast - 69,2 procenta - zaznamenaly úřady v autonomní Baškortské republice, nejnižší - 31,1 procenta - v Chabarovském kraji.

Celkem se o víkendu hlasovalo v nejrůznějších volbách v 83 z 89 ruských regionech (počítáno i s částečně okupovanými ukrajinskými oblastmi, jejichž anexi Ruskem většina světa neuznává). Za překvapení lze podle BBC pokládat výsledek z města Bratsk v Irkutské oblasti, kde po 20 letech prohrál stávající starosta Sergej Serebrennikov bez ohledu na podporu od vládní strany a gubernátora sibiřské oblasti. Vyhrál tam jiný člen Jednotného Ruska, starostův kritik Alexandr Dubrovin, s více než dvěma třetinami hlasů. Experti výsledek přičetli únavě obyvatel z dosavadního starosty a i tomu, že uvnitř vládní strany začíná soupeření, jakkoli počty kandidátů ve volbách na všech úrovních klesají.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Válku na Ukrajině neustále rozdmýchává Peking

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval Čínu, aby přestala podporovat ruskou válku na Ukrajině. Stoltenberg to prohlásil během své dnešní návštěvy Norska. Zmínil zejména dodávky zbraní Moskvě.

Přečíst článek

Ve druhém největším ruském městě Petrohradu byl znovu zvolen stávající gubernátor Alexandr Beglov, který tentokrát kandidoval za Jednotné Rusko. Opozice nedostala šanci vůbec postavit do voleb své kandidáty, uvedla BBC. Někdejší veteránka obléhání města Ljudmila Vasiljevová, která veřejně vystupovala proti válce rozpoutané Ruskem proti Ukrajině, dokázala na svou podporu získat 5500 z potřebných 73 tisíc podpisů voličů. K urnám nakonec přišla o něco více než třetina voličů - a v jednom obvodu v Kronštadtu dostal Beglov jen šest ze 101 odevzdaných hlasů.

„Ne válce“

Přímo ve volební místnosti v Petrohradu policisté zatkli Marinu Popovovou, která do urny vhodila hlasovací lístek s nápisem „Ne válce“. Šéf jedné z menších, formálně opozičních, ale prokremelských stran Sergej Mironin ještě o víkendu označil Petrohrad za „epicentrum přehmatů“ proti volebním pravidlům.

Šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovová pokárala za stížnosti Mironova ze Spravedlivého Ruska i komunisty porušující zákaz fotografovat a natáčet ve volebních místnostech. Pořizování obrazových záznamů falšování voleb odsoudila Pamfilovová jako „metody Navalného stoupenců“.

Úmrtí kritika Kremlu Navalného v trestanecké kolonii na Sibiři oznámily ruské úřady letos v únoru.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme