Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko nikdy mírová jednání neodmítalo, uvedl Putin. Navrhl země, které by mohly pomoct s jeho vyjednáváním

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku
ČTK
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin jako možné prostředníky pro případné mírové rozhovory s Ukrajinou navrhnul Brazílii, Čínu a Indii.

Reklama

Podle agentury Reuters Putin, který se ve Vladivostoku účastní plenárního zasedání ekonomického fóra, rovněž řekl, že základem jednání by mohla být dohoda připravovaná během rusko-ukrajinských rozhovorů v Istanbulu na jaře 2022. Dodal také, že Moskva mírová vyjednávání nikdy neodmítala.

Rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem začaly krátce poté, co v únoru 2022 ruská vojska na Putinův pokyn vpadla do sousední země. Jednání ale Ukrajina přerušila, když po ústupu ruských vojsk od Kyjeva na jaře 2022 vyšly najevo masové vraždy a další zvěrstva, kterých se během krátké okupace ruští vojáci v okolí ukrajinské metropole dopustili. Symbolem těchto válečných zločinů se stalo město Buča, kde zastřelení civilisté leželi na ulicích a našly se tu i hromadné hroby. Moskva popírá jakékoliv útoky na civilisty, natož válečné zločiny, a za zmínku o těchto podezřeních hrozí v Rusku mnohaleté vězení.

Rusko v chystané dohodě z Istanbulu požadovalo, aby se Ukrajina zavázala k neutralitě, zřekla se vstupu do NATO, omezila velikost svých ozbrojených sil a udělila východní Ukrajině zvláštní postavení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal jasně najevo, že je proti takovým závazkům.

Putin ve Vladivostoku zmínil ukrajinský vpád do ruské Kurské oblasti, kde ukrajinští vojáci v srpnu ovládli pohraničí. Podle ruského prezidenta se situace v regionu pro ruské síly stabilizovala a ruští vojáci začali Ukrajince vytlačovat. Kyjev se ke vpádu podle Putina odhodlal, aby zastavil ruský postup na Donbasu, což se ale nepodařilo.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenský chce víc zbraní. Zúčastní se jednání na základně Ramstein

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se chce osobně zúčastnit jednání takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu, aby západní spojence požádal o další zbraně, především o ty dalekonosné, uvedl magazín Der Spiegel. Kontaktní skupina sdružuje asi pět desítek zemí zbrojně podporujících Kyjev, součástí volného uskupení je i Česko.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Máme svázané ruce. Mongolsko se omlouvá, že nezatklo Putina

Omlouváme se všem, máme svázané ruce. Tak mongolská vláda reagovala na pondělní obejití mezinárodního zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina, po jeho příletu do země. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme