Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové na internetu nabízejí unesené děti z Ukrajiny k adopci

Rusko nabízí k adopci děti unesené z Ukrajiny
ČTK
 ČTK

Rusko na vládních stránkách nabízí k adopci děti unesené z Ukrajiny. Vyplývá to ze zjištění, která zveřejnil deník The Financial Times.

Reklama

Podle deníku doplňují rostoucí počet důkazů o možných válečných zločinech a zločinech proti lidskosti spáchaných Ruskem na Ukrajině. Ukrajinské úřady tvrdí, že po začátku rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 bylo do Ruska zavlečeno více než 19 tisíc dětí, z nichž asi čtyři stovky se podařilo vrátit do vlasti za pomoci zprostředkovatelů. Tisíce dětí jsou nezvěstné.

Deník The Financial Times s pomocí nástrojů pro rozpoznávání obličejů, rešerší a rozhovorů s příbuznými a úředníky identifikoval čtyři z Ukrajiny unesené děti nabízené k adopci na ruském vládním portálu. Jedno z dětí mělo zcela změněnou totožnost, u dalšího byla uvedena ruská verze jeho jména. U žádného nebyl uveden ukrajinský původ.

FOTOGALERIE: Děti v Charkově se učí v metru

Reklama

Únosy z dětských domovů

Děti byly uneseny z dětských domovů a odděleny od svých opatrovníků a příbuzných ve městech na jihu a východě Ukrajiny, které se v roce 2022 dostaly pod kontrolu ruské invazní armády. Jejich věk se pohybuje od osmi do 15 let. Nový domov našly v Tulské a Orenburské oblasti a jedno z nich na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym.

Ruský prezident Vladimir Putin

Rostoucí ruská inflace a zvyšování daní. Putinovi válečná ekonomika „padá na hlavu“

V uplynulých měsících Rusko ve výzbroji přečíslovalo Ukrajinu v poměru až zhruba deset ku jedné. Přesto se mu nepodařil výraznější vojenský průlom. Okno příležitosti se přitom nyní zavírá ruku v ruce s tím, jak Ukrajina získává nové dodávky zbraní a munice. A to zejména díky dubnovému schválení nového balíku pomoci za více než 60 miliard dolarů. Tento Kyjevem dlouho vyhlížený krok amerického Kongresu nyní začíná měnit poměr sil na ukrajinském bojišti.

Přečíst článek

Dalších 17 unesených dětí nabízených na uvedené webové stránce již dříve identifikoval deník The New York Times, připomněl deník The Financial Times. Všechny pocházely z jednoho dětského domova v Chersonu.

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan v souvislosti se zjištěními deníku uvedl, že USA jsou si vědomy „hodnověrných zpráv“ o tom, že Rusko nabízí unesené děti z Ukrajiny na stránkách pro adopci. Tuto praxi označil za „opovrženíhodnou a otřesnou“.

Na ruského prezidenta Vladimira Putina a na kremelskou zmocněnkyni Lvovovou-Belovovou kvůli zavlékání dětí z okupované části Ukrajiny do Ruska loni v březnu vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC). Kreml popírá, že by děti byly z Ruskem obsazených území uneseny.

Reklama

Související

Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Kreml: Putinovy návrhy mohou okamžitě ukončit válku, Západ se ale ani nepokusil „vniknout do podstaty“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme