Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové se pochlubili. Na Ukrajině poprvé použili pumu FAB, která váží přes tři tuny

Ukrajinské město Vovčansk
ČTK
 ČTK

Rusko poprvé ve válce na Ukrajině použilo obří klouzavou bombu FAB-3000 o hmotnosti přes 3000 kilogramů, vybavenou modulem pro navádění a výsuvnými křídly. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na zdroje v armádních kruzích.

Reklama

„Ruské vzdušné síly poprvé použily FAB-3000 s modulem UMPK. Útok byl proveden proti místu využívanému nepřátelskými jednotkami v obci Lypci v Charkovské oblasti,“ píše TASS.

FOTOGALERIE: Ruské rakety zasáhly Charkov

Ruskojazyčný servis BBC napsal, že záběry z útoku zveřejnil telegramový kanál Fighterbomber, který má blízko k ruským vojenským kruhům. Na svém účtu na sociální síti X je sdílel Rob Lee, analytik amerického Institutu pro výzkum zahraniční politiky (FPRI). Bomba dvoupatrovou budovu, která podle všeho byla cílem útoku, přímo nezasáhla, dopadla však v její bezprostřední blízkosti a následný výbuch ji významně poškodil.

Reklama

Staré bomby s moderními prvky

Podle západních analytiků Rusko ve válce na Ukrajině aktivně používá staré letecké bomby vybavené moderními řídicími moduly. Taková taktika vede nejen k ničení ukrajinských pozic, ale i k praktické zkáze zástavby v okolí. Například při postupu ruských vojsk na Vovčansk v Charkovské oblasti byla zničena většina domů ve městě, připomíná BBC.

Ukrajinský server TSN před několika dny o obci Lypci napsal, že je to „Bachmut po charkovsku“. Bachmut ve východukrajinské Doněcké oblasti ruská armáda při dobývání mezi srpnem 2022 a lednem 2023 zničila, některé čtvrti zmizely úplně. Ruské jednotky město ovládly loni v květnu.

Rusko a KLDR si slíbily bezodkladnou vojenskou pomoc ve válce

OBRAZEM: Dohoda o spolupráci ve válce i projížďka autem. Putin v KLDR způsobil poprask

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil poprvé od července 2000 Severní Koreu. Se svým protějškem Kim Čong-unem podepsal dohodu o spolupráci, ale také se projeli autem. Oba státníci společně shlédli například i vojenskou přehlídku.

Přečíst článek

Rheinmetall

Německý zbrojař Rheinmetall dostal největší zakázku ve své historii

Německý zbrojní koncern Rheinmetall dostal největší zakázku za dobu své existence. Německá armáda s ním uzavřela rámcovou smlouvu na dělostřeleckou munici až za 8,5 miliardy eur (téměř 212 miliard korun), uvedla firma, která vyrábí mimo jiné tanky Leopard.

Přečíst článek

LNG

Další sankce proti Rusku. Nový balík obsahuje zákaz překládky LNG

Zástupci zemí Evropské unie se shodli na čtrnáctém balíku sankcí proti Rusku, oznámilo belgické předsednictví v Radě EU.

Přečíst článek

Reklama

Související

Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Kreml: Putinovy návrhy mohou okamžitě ukončit válku, Západ se ale ani nepokusil „vniknout do podstaty“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme