Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové se snaží ovlivnit americké prezidentské volby, tvrdí rozvědky

Harrisová přijala nominaci demokratů do voleb v USA
ČTK
 ČTK

Rusko je nejaktivnějším zahraničním protivníkem, který se snaží ovlivnit prezidentské volby v USA, zatímco Čína se více zaměřuje na ovlivňování méně významných voleb. Podle agentury Reuters to uvedl vysoce postavený představitel amerických zpravodajských služeb. Také Írán je podle něj aktivnější než v minulosti a zvyšuje své úsilí ovlivnit voliče před prezidentskými volbami a volbami do Kongresu.

Reklama

Americká zpravodajská komunita stále častěji využívá soukromá varování adresovaná cílům zahraničních vlivových operací, dodal úředník na brífinku pro novináře.

Brífink následoval poté, co Spojené státy ve středu vznesly obvinění z praní špinavých peněz proti dvěma zaměstnancům ruské státní mediální sítě RT za to, co úřady označily jako plán najmout americkou společnost na výrobu online obsahu s cílem ovlivnit letošní americké prezidentské volby. Představitelé ministerstva spravedlnosti uvedli, že tito dva zaměstnanci použili fiktivní společnosti a falešné osoby, aby zaplatili deset milionů dolarů (téměř 226 milionů korun) neidentifikované společnosti z Tennessee za výrobu online videí, jejichž cílem bylo posílit politické rozpory ve Spojených státech.

Američtí představitelé v květnu sdělili senátní komisi, že o ovlivnění amerických voleb usiluje stále více zahraničních aktérů, včetně nestátních, a Rusko, Čína a Írán, ačkoli jsou nejvýznamnější, nejsou zdaleka jediné.

Předseda STAN Vít Rakušan

Rakušan: Pracujeme i s verzí, že je českým školám vyhrožováno z Ruska

Jednou z vyšetřovacích verzí v souvislosti s výhrůžkami školám z tohoto týdne je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) i varianta, že je útok součástí hybridního působení z Ruska, nebo jiné země. Od úterý v Česku každý den obdrželo výhrůžný e-mail několik stovek škol, policie závažnost hrozby považuje za velmi nízkou. S podobným problémem se potýkají i školy na Slovensku.

Přečíst článek

Reklama

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Válku na Ukrajině neustále rozdmýchává Peking

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval Čínu, aby přestala podporovat ruskou válku na Ukrajině. Stoltenberg to prohlásil během své dnešní návštěvy Norska. Zmínil zejména dodávky zbraní Moskvě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme