Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové jednali v Číně o vojenské spolupráci

Ruský ministr obrany Andrej Belousov
ČTK
 ČTK

Ruský ministr obrany Andrej Belousov vedl v Číně „obsažné rozhovory“ s čínskými představiteli o posílení vojenské spolupráce obou zemí. Podle agentury Reuters to uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě.

Reklama

„Vojenské resorty Ruska a Číny jsou zajedno v hodnocení globálních procesů a mají společný pohled na to, co je třeba v současné situaci udělat,“ citovalo Belousovo prohlášení jeho ministerstvo na telegramu.

Belousov uvedl, že vedl s místopředsedou Ústřední vojenské komise čínské komunistické strany Čang Jou-siaem „velmi obsažná“ jednání.

Čínské ministerstvo obrany po setkání sdělilo, že obě strany doufají v prohloubení a rozšíření vojenských vztahů a pokračování osobních setkání na vysoké úrovni.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

KLDR je fakticky zapojena do války na Ukrajině, uvedl Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že od tajných služeb obdržel informace o „faktickém zapojení“ Severní Koreje do války na straně Ruska. Bližší údaje nesdělil. Jeho vyjádření ale přišlo jen několik dní poté, co Jižní Korea upozornila na možné vyslání severokorejských vojáků na Ukrajinu.

Přečíst článek

Reklama

Belousovova návštěva Pekingu se uskutečnila v době, kdy čínská armáda uspořádala rozsáhlé vojenské cvičení u Tchaj-wanu, které označila za varování před „separatistickými činy“ Tchaj-peje. Tchaj-wan a Spojené státy manévry odsoudily.

Partnerství „bez hranic“

Čína a Rusko vyhlásily partnerství „bez hranic“ v únoru 2022, kdy prezident Vladimir Putin navštívil Peking. Bylo to necelé tři týdny předtím, než vydal rozkaz k invazi na Ukrajinu.

Letos v květnu se Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching zavázali k "nové éře" partnerství mezi dvěma hlavními protivníky Spojených států, které označili za agresivního hegemona studené války rozsévajícího chaos po celém světě.

Česko posílá Rusku pětkrát více peněz než na pomoc Ukrajině

Česká republika od začátku ruské invaze na Ukrajinu do letošního června utratila za ropu a plyn z Ruska sedm miliard eur (177 miliard korun), což je více než pětkrát tolik, než kolik činila česká pomoc Kyjevu, tvrdí zpráva Centra pro studium demokracie (CSD) a Středisko pro výzkum energií a čistého vzduchu (CREA).

Přečíst článek

Putin a Si se rovněž dohodli na prohloubení svého „strategického partnerství“, uvedl bez bližších podrobností Belousov.

Rusko minulý týden uvedlo, že stojí za Čínou v otázkách týkajících se Asie, včetně její kritiky údajné snahy Spojených států o rozšíření svého vlivu a „záměrných pokusů“ Washingtonu o vyhrocení situace kolem Tchaj-wanu.

USA tvrdí, že Čína podporuje ruské válečné úsilí na Ukrajině dodávkami zboží, které je možné použít i pro vojenské účely, včetně mikroelektroniky. Čína tvrdí, že zbraně neposkytla žádné z válčících stran a že běžný obchod s Ruskem by neměl být přerušen ani omezen.

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme