Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sblížení s Ruskem připravilo Gruzii o miliardy z EU

V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí
ČTK
 ČTK

Gruzie kvůli úpadku stavu demokracie v zemi přijde přibližně o 121 milionů eur (přes tři miliardy korun) finanční podpory od Evropské unie. Na síti X to napsalo zastoupení EU v Gruzii, které poznamenalo, že jde o peníze z předchozích let, které nebyly vyčerpány. Tbilisi zatím na tyto informace nereagovalo.

Reklama

„Roční příděly nejsou všechny čerpány ve stejném roce, tudíž o zbývající prostředky z let 2022 a 2023, z nichž mají přímý prospěch úřady, budou ztraceny,“ uvádí na sociální síti unijní diplomatická mise.

V jiném příspěvku EU zveřejnila graf, kde informuje o financích pro partnerské země pro roky 2022 až 2024. „V červnu 2024 bylo zadrženo nebo přerozděleno 121,3 milionu eur v reakci na úpadek demokratických standardů, zejména po přijetí zákona o transparentnosti zahraničního vlivu, který je namířen proti gruzínské občanské společnosti a médiím,“ píše EU.

Gruzínský parlament přehlasoval prezidentské veto zákona o zahraničním vlivu

V Gruzii prošel kontroverzní zákon o o zahraničním vlivu

Gruzínský parlament přehlasoval veto kontroverzního zákona o zahraničním vlivu. Informovaly o tom agentury. Prezidentka Salome Zurabišviliová normu, která v kavkazské zemi vyvolala rozsáhlé protesty, vetovala v polovině května.

Přečíst článek

Vládní strana Gruzínský sen v květnu - navzdory masovým protestům v Tbilisi - prosadila zákon o zahraničním vlivu. Ten zpravodajským médiím a nevládním organizacím ukládá povinnost registrovat se jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci“, pokud získávají více než 20 procent rozpočtu ze zahraničí. Prozápadní prezidentka Salome Zurabišviliová kvůli obavám z omezení svobody slova a tisku tehdy zákon vetovala, což ovšem parlament přehlasoval.

Reklama

V polovině září pak prošel zákonodárným sborem takzvaný zákon o rodinných hodnotách a ochraně nezletilých, který podle lidskoprávních organizací omezí práva sexuálních menšin (LGBT+). Ten prezidentka vrátila parlamentu, aniž by ho vetovala, a následně ho podepsal předseda gruzínského parlamentu Šalva Papuašvili. Kritici oba zákony označují jako normy inspirované Ruskem, kde režim v uplynulých letech zavedl řadu represivních opatření proti svým kritikům nebo sexuálním menšinám.

Obě normy se dočkaly kritiky také z EU, o jejíž členství Gruzie požádala v dubnu 2022, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Unijní velvyslanec v zemi Pawel Herczyński minulý týden podle agentury Reuters varoval, že pokud se Gruzie odkloní od demokracie, utrpí její vztahy s Bruselem a mohly by jí i hrozit sankce.

Gruzii čekají 26. října parlamentní volby. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že Gruzínský sen zůstává nejpopulárnější stranou, byť oslabil v porovnání s rokem 2020, kdy získal těsnou většinu v parlamentu, napsal dříve Reuters. Kritici obviňují stranu Gruzínský sen, která ve čtyřmilionové kavkazské zemi vládne od roku 2012, z autoritářských sklonů a přílišné blízkosti k Rusku. Gruzie od získání nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 tradičně vystupovala jako prozápadní země, ale vztahy se Západem se v poslední době zhoršily.

Evropská unie je podle Herczyńského připravena spolupracovat s jakoukoliv demokraticky zvolenou vládou v Gruzii, ale zemi by nepřijala za člena, pokud by se stala státem jedné strany, bez politické opozice, napsal Reuters. Minulý měsíc unijní diplomat uvedl, že EU může zvážit dočasné pozastavení bezvízového styku s Gruzií, pokud volby nebudou považovány za svobodné, spravedlivé a pokojné.

REPORTÁŽ: Letní dovolená za babku. Gruzie je rájem pro dobrodruhy i plážové povaleče

Čeští baťůžkáři, horalové a dobrodruzi objevují Gruzii už nějaký ten pátek. Malebná země na Kavkazu ale okouzlí i svými nekonečnými písečnými plážemi táhnoucími se podél Černého moře. Nemusíte tak být duší zrovna objevitelé. Gruzie je bezpečná volba i pro rodiny s dětmi. Odjíždět odtud budete s kufrem plným gruzínských specialit a pocitem příjemně strávené dovolené. Gruzínci si vás získají svojí pohostinností, výborným jídlem a vínem.

Přečíst článek

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi

REPORTÁŽ: Víno z pravěku. Gruzínci ho vyrábějí po tisíce let stejně

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi. Získává tím jedinečný charakter a hloubku. Kvevri víno překvapí minerálními tóny, zemitým aroma, bohatou strukturou a jantarovou barvou. A oproti běžným vínům evropského typu má jednu nesporou výhodu, ani po dvou vypitých lahvích se na druhý den nedostaví kocovina. Odzkoušeno za vás.

Přečíst článek

Reklama

Související

Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců Laura Kövesiová

Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců. Jde o miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme