Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf ukrajinské diplomacie Kuleba podal demisi

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba podal demisi.
Profimedia
 ČTK

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba podal demisi, informovaly dnes ráno agentury Reuters a AP s odvoláním na předsedu ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka. Ten na na svém facebooku zveřejnil Kulebův ručně psaný rezignační dopis.

Reklama

„Nejvyšší rada (ukrajinský parlament) obdržela rezignační dopis od Dmytra Kuleby, ministra zahraniční věcí Ukrajiny,“ uvedl Stefančuk. Dodal, že parlament se bude demisi věnovat na jednom z příštích plenárních zasedání. Podle Reuters by rada o mohla o rezignacích hlasovat ještě dnes. Hlasování je podle agentury v podobných případech obvykle považováno za formalitu.

Kulebova demise následuje poté, co ve středu ukrajinští ministři strategického průmyslu, spravedlnosti a ochrany životního prostředí nabídli své demise. Žádost o odvolání podaly také místopředsedkyně vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci Olha Stefanišynová a další vicepremiérka a současně ministryně pro reintegraci okupovaných území Iryna Vereščuková.

Změny mají vládu posílit, jak to Ukrajina potřebuje, uvedl poté v nočním projevu prezident Volodymyr Zelenskyj.  „Podzim bude pro Ukrajinu extrémně důležitý. A naše státní instituce by měly být nastaveny tak, aby Ukrajina dosáhla výsledků, které potřebujeme - pro všechny z nás,“ citoval Reuters Zelenského.

Předseda poslaneckého klubu vládní strany Sluha národa Davyd Arachamija v úterý na sociální síti Telegram napsal, že vládu čeká zásadní restart a že obměnou projde více než polovina kabinetu. Ukrajinská média očekávají, že jmenování nových vládních představitelů začne ve čtvrtek.

Reklama

Ukrajina, která od února 2022 čelí ruské invazi, se nachází ve složité situaci. Ruské jednotky na Donbasu i přes odpor Ukrajinců postupují. Naopak ukrajinským silám se v srpnu podařil výpad na ruské území, kde ovládly část příhraničí v Kurské oblasti.

Prezident podle listu Ukrajinska pravda také odvolal z funkce zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Rostyslava Šurmu. Deník už v úterý napsal, že v rámci rozsáhlých vládních změn z funkce odejde také Kuleba, ale premiér Denys Šmyhal v úřadu zůstane. Kulebův nástupce ještě není určen, ale pravděpodobně jím bude jeho první náměstek Andrij Sybiha, dodala Ukrajinska pravda.

Ruský prezident Vladimir Putin

Máme svázané ruce. Mongolsko se omlouvá, že nezatklo Putina

Omlouváme se všem, máme svázané ruce. Tak mongolská vláda reagovala na pondělní obejití mezinárodního zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina, po jeho příletu do země. 

Přečíst článek

Rusové nás chtějí vyhladit, myslí si většina Ukrajinců

Rusové nás chtějí vyhladit, uvedla v průzkumu většina Ukrajinců

Tři pětiny Ukrajinců si myslí, že hlavním cílem Ruska ve válce proti Ukrajince je genocida a vyhlazení ukrajinského národa, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na průzkum Kyjevského mezinárodního ústavu sociologie (KMIS) z minulého měsíce.

Přečíst článek

Andor Šándor

Šándor: Je to ruský bordel. Za zlomenou pýchu Ukrajinci tvrdě zaplatí

Rusové Ukrajince ze svého území jistě brzo vytlačí, tvrdí Andor Šándor, brigádní generál a bývalý vysoký pracovník bezpečnostních složek. „Rusové nasadí vše, co je možné, aby Ukrajince ze svého území dostali,“ říká Šándor. Dříve či později se jim to podaří. Nyní seskupují armádu, která podle Šándora klidně rozstřílí každou obsazenou ruskou vesnici. Zlomená pýcha je prý silnější než obava z materiálních nebo lidských škod. Vojensky řečeno.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme