Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Síkelův větrný plán. Stát dá na stavbu větrníků tři miliardy

Větrníky na Tachovsku
Profimedia
 ČTK

Stát poskytne tři miliardy korun na výstavbu větrných elektráren. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) k tomu vypsalo novou dotační výzvu, v níž může jeden projekt získat až 750 milionů korun.

Reklama

Žádosti o dotaci na větrné elektrárny bude ministerstvo přijímat až do konce října příštího roku.  Ministerstvo uvedlo, že dotační výzvou reaguje na nepříliš využitý potenciál energie z větrných zdrojů v ČR. Pouze jedno procento celkové tuzemské spotřeby energie pokrývají větrníky. „Jde přitom o jeden z levných obnovitelných zdrojů, s jehož rozvojem posílíme naši energetickou bezpečnost, lépe ochráníme životní prostředí a vytvoříme nové pracovní příležitosti v regionech,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Cílem úřadu je podle něj navýšit navýšit instalovaný výkon větrných elektráren až pětkrát.

Dotační výzva podle ministerstva přispívá k naplňování energeticko-klimatických cílů a závazků z pravidel EU. „Věříme, že ze strany podnikatelů bude po realizaci projektů větrných elektráren velká poptávka. Tím přispějeme ke zvýšení soběstačnosti v dodávkách elektrické energie a naplnění klimaticko-energetických cílů ČR,“ dodal vrchní ředitel Sekce fondů EU Marian Piecha. Zprostředkujícím subjektem je Agentura pro podnikání a inovace.

dobíjecí stanice

Evropa bez Číny nemůže být zelená, chybí jí zdroje

Ambiciózní klimatické cíle Evropy zůstanou bez zdrojů z Číny jen na papíře. Zelená budoucnost Evropy je tak v rukou Pekingu, píše list Financial Times.

Přečíst článek

Větrníků bude přibývat

Podle oborových zástupců i některých analytiků by v budoucnu mohl podíl větrné energie na tuzemském energetickém mixu výrazně vzrůst. „Myslím si, že větrná energie se na energetickém mixu Česka může dlouhodobě podílet až z desetiny. Je to jen otázka dostatečné politické podpory a zajištění financování,“ řekl analytik XTB Jiří Tyleček. Jako hlavní překážku dosavadního pomalého rozvoje v Česku považuje nechuť českých samospráv ke stavbě větrných elektráren a s tím spojený nedostatek pobídek.

Reklama

Větrné elektrárny v České republice loni vyrobily 693 megawatthodin elektřiny, což bylo meziročně o 9,5 procenta více. I přesto tuzemské větrníky pokrývají pouze jedno procento tuzemské spotřeby. ČR tak výrazně zaostává za evropským průměrem, který loni stoupl na 19 procent. Vyšší výrobu elektřiny z větru mají i okolní státy, vyplývá z dat Komory obnovitelných zdrojů energie (OZE) a České společnosti pro větrnou energii.

Větrníky na Karlovarsku

Dalibor Martínek: Větrné elektrárny nám vykrádají peněženky. K ničemu jinému nejsou

Na náhorních planinách Krušných hor přibylo za pár let několik desítek větrných elektráren. Vrcholky hor jsou už poseté větrníky, které, když fouká, otáčejí vrtulemi a vydávají charakteristický, temný a pravidelný zvuk. Takové nízké „vžum“. Stále nové elektrárny staví například Daniel Křetínský, majitel fotbalové Sparty, miliardář. Svůj zájem má v Krušných horách i státní ČEZ, který zase musí plnit kritéria na podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Přečíst článek

Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur

Brusel za biliony opraví evropskou energetickou síť. Ta musí zvládnout příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů

Evropská komise má plán, který počítá s částkou 584 miliard eur (14,2 bilionu korun) na generální opravu a modernizaci energetických sítí v zemích Evropské unie. Chce, aby byly připraveny zvládnout očekávaný příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů. S odkazem na návrh komise o tom informují agentury Bloomberg a Reuters, které měly možnost do hrubého návrhu nahlédnout.

Přečíst článek

větrná elektrárna, ilustrační foto

Globální energetický sektor roste. Vítr a slunce se na výrobě podílejí jen z 11 procent.

Globální energetický sektor za poslední desetiletí vzrostl. Téměř všeho je více - elektráren ve výstavbě, produkce elektráren, více obnovitelných zdrojů, ale také více uhlí a plynu. Výstavba nových energetických zařízení je ale geograficky velmi koncentrovaná a převážná většina nových kapacit připadá na malý počet trhů. Nejvíce je tato koncentrace patrná u výroby elektřiny z větru a slunce. Upozornila to organizace BloombergNEF.

Přečíst článek

Reklama

Související

Větrníky na Karlovarsku

Dalibor Martínek: Větrné elektrárny nám vykrádají peněženky. K ničemu jinému nejsou

Přečíst článek
Británie odstavila poslední uhelnou elektrárnu Ratcliffe-on-Soar

Symbolický konec uhelné velmoci. Británie zavřela poslední uhelnou elektrárnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme