Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sikorski: Polsko chce, aby Ukrajina mohla odpalovat dalekonosné střely

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski
ČTK
 ČTK

Polsko chce, aby Ukrajina mohla využívat střely dlouhého doletu proti cílům na ruském území, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski po jednání se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem. Varšava chce zvýšit tlak na Moskvu, uvedl podle agentury Reutets šéf polské diplomacie.

Reklama

Blinken dorazil do polské metropole den po návštěvě Kyjeva, kde jednal mimo jiné o možném povolení odpalovat americké raketové systémy ATACMS hluboko do ruského týlu. Americký prezident Joe Biden v úterý prohlásil, že Washington zvažuje zrušení současného omezení ohledně nasazení dalekonosných zbraní.

„Měli bychom dále Ukrajině dodávat pokročilé vzdušné systémy... a zrušit omezení týkající se využití zbraní dlouhého doletu,“ řekl Sikorski na tiskové konferenci po jednání s Blinkenem. Rusko se na Ukrajině dopouští válečných zločinů a Kyjev by podle šéfa polské diplomacie měl mít právo na sebeobranu. „Střely, které míří na civilní cíle, jsou odpalovány z bombardérů nad ruským územím. Tyto bombardéry startují z letišť na ruském území,“ řekl Sikorski.

V pátek se má ve Spojených státech sejít prezident Biden s britským premiérem Keirem Starmerem. Podle agentury AP může jít o známku toho, že jsou stále přístupnější možnosti, aby ukrajinská armáda používala americké a britské zbraně k útokům hlouběji na ruském území. „Stejně jako se mění, co dělá Rusko, mění se situace na bojišti a přizpůsobujeme se i my,“ řekl Blinken na tiskové konferenci ve Varšavě.

Polsko patří k nejaktivnějším podporovatelům sousední Ukrajiny, která už třetím rokem čelí ruské agresi. Funguje také jako logistický uzel pro dodávky západní vojenské pomoci Kyjevu. Podle Sikorského je na čase, aby Západ zvýšil tlak na Moskvu v době, kdy pokračuje ruská ofenziva na východě Ukrajiny a Rusko nejeví zájem o mírová jednání založená na požadavcích Kyjeva.

Reklama

Polsko je jedním z nejpevnějších spojenců Washingtonu v Evropě. Na polském území je asi 10 tisíc amerických vojáků, v Poznani loni vznikla stálá americká posádka. Jde o první stálou americkou vojenskou posádku na východním křídle NATO.

Polsko v posledních letech výrazně zvýšilo výdaje na obranu, na kterou letos vyčlenilo přes čtyři procenta hrubého domácího produktu (HDP), nejvíce ze všech zemí aliance. Investuje do modernizace armády. Ze Spojených států objednalo tanky Abrams, bojové letouny F-35, bitevní vrtulníky Apache nebo protiraketové systémy Patriot.

Blinken se v Polsku sešel také s prezidentem Andrzejem Dudou a s premiérem Donaldem Tuskem. S nejvyššími polskými představiteli kromě bezpečnosti nebo dodávek americké vojenské techniky jednal také o spolupráci v jaderné energetice. Předchozí polská vláda v roce 2022 vybrala americkou společnost Westinghouse Electric, aby v Polsku postavila první jadernou elektrárnu.

Ruský prezident Vladimir Putin

BIS: Rusko dál zůstává největší bezpečnostní hrozbou pro Česko

Rusko zůstávalo loni stejně jako v předchozích letech zdaleka největší hrozbou pro bezpečnost České republiky, uvedla ve své výroční zprávě Bezpečnostní informační služba (BIS).

Přečíst článek

Rusové přešli v Kurské oblasti do protiútoku

Rusové přešli v Kurské oblasti do protiútoku

Ruská vojska v Kurské oblasti, do které 6. srpna vpadly ukrajinské jednotky, přešla do protiútoku, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na neoficiální informace. Podobně o ruském protiútoku informuje zpravodajský portál Meduza, působící z lotyšského exilu. Ukrajina zprávy o ruském protiútoku a postupu ruských sil v Kurské oblasti podle BBC dosud nekomentovala.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme