Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sikorský: Polské jednotky v Kyjevě nevylučuji, Putin se nás musí bát

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski
ČTK
 ČTK

Polsko by podle ministra zahraničí Radoslawa Sikorského nemělo vyloučit vyslání svých vojáků na Ukrajinu. Šéf polské diplomacie to řekl v rozhovoru, který zveřejnila média. Sikorski neupřesnil, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině měli zastávat, píše Reuters. Spojenci ze Severoatlantické aliance zemi napadené Ruskem dodávají zbraně a finanční pomoc, vyslání vojáků se ale zdržují.

Reklama

Na otázku, zda je Polsko připravené vyslat vojáky na Ukrajinu, Sikorski reagoval: „Neměli bychom to vyloučit. Ať si Putin láme hlavu nad našimi záměry.“ Rozhovor s ministrem zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza, italský deník La Repubblica a španělský El País.

Téma vyslání vojáků na Ukrajinu otevřel už dříve francouzský prezident Emmanuel Macron na pařížské konferenci 26. února. Podobně jako nyní Sikorski tehdy uvedl, že vyslání západních vojáků na Ukrajinu by se nemělo vyloučit. Paříž později Macronovy výroky upřesnila s tím, že francouzští vojáci by na Ukrajině nebojovali, ale pouze pomáhali se specifickými úkoly. Evropské státy a NATO se podle německého kancléře Olafa Scholze na pařížské konferenci shodly, že na Ukrajinu vojáky nevyšlou.

Sikorski sám dříve označil přítomnost vojáků aliance na Ukrajině za „nemyslitelnou“.

V pondělí hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil podpis dohody, která francouzským vojenským instruktorům umožní navštěvovat výcviková centra na Ukrajině. Ukrajinské ministerstvo obrany později upřesnilo, že vyslání francouzských vojenských instruktorů „je stále předmětem jednání“. Západní země s výcvikem ukrajinských vojáků již pomáhají, ovšem pouze na svém území.

Reklama

Americká střela dlouhého dosahu vzduch-země JASSM-ER

Polsko dál zbrojí. Nakoupí střely dlouhého dosahu vzduch-země JASSM-ER

Polsko koupí americké střely dlouhého dosahu vzduch-země JASSM-ER. Hodnota této smlouvy o nákupu nové výzbroje pro polské bitevní letouny, kterou dnes podepíší zástupci polské a americké vlády, bude 735 milionů dolarů (16,7 miliardy korun). Televize TVN24 na svých internetových stránkách uvádí, že střely JASSM-ER mají oproti těm využívaným v letounech F-16 v současnosti trojnásobný dosah.

Přečíst článek

Polská armáda kupuje americké balony za skoro miliardu dolarů

Poláci investují do obrany. Jejich hranice budou hlídat americké balony TARS

Polsko koupí čtyři americké balony včasné výstrahy s podvěšenými radary. Příslušnou dohodu v hodnotě 960 milionů dolarů (asi 21,9 miliardy korun) ve Varšavě podepsal polský vicepremiér a ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Dříve byla hodnota kontraktu odhadována na 1,2 miliardy dolarů, připomněla televize TVN 24. Polsko bude po USA teprve druhou zemí na světě využívající tento systém včasné výstrahy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme